Prețul petrolului, de necontrolat. Se anunță o iarnă grea. La cât va ajunge barilul

01 Oct. 2023, 08:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Oct. 2023, 08:18 // Actual //  bani.md

Prețul petrolului a continuat să crească din nou, după ce Moscova a emis o interdicție temporară asupra exporturilor de combustibil. Moldovenii vor resimți și mai puternic efectul la pompă deoarece prețurile la carburanți vor crește.

Prețul petrolului ar putea să fie o mare problemă pentru toamna și iarna aceasta. Impactul asupra prețului combustibilului va avea derivate spre zona alimentară și medicală. De asemenea, creștere aproape neîntreruptă a prețurilor petrolului în ultimele luni continuă să alimenteze inflația în SUA și UE.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 71 de cenți, sau 0,76%, până la 93,98 dolari pe baril. După ce anterior scăzuse cu trei cenți. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate și-au extins câștigurile pentru a doua ședință. Tranzacționându-se la 90,63 dolari pe baril, în creștere cu 60 de cenți, sau 0,67%.

Ce influențează prețul final al carburanților la pompă:

Prețul petrolului, în primul rând afectează accizele și taxele. Singurele lucruri pe care companiile le pot controla sunt rafinarea, costurile de transport și desfacerea.

Ce înseamnă politica moderată de prețuri la pompă: Aceste fluctuații ale petrolului sunt urmările companiilor care rafinează și apoi vând la pompă, le urmăresc, dar prețul la pompă nu urcă imediat. Asta înseamnă că prețul petrolului, atunci când crește, nu se va resimții imediat la pompă. Același lucru se întâmplă și când prețul petrolului scade.

Petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril

Analiștii consideră că petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril, pentru prima dată în ultimele 13 luni. Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume, prin urmare, anunțul a venit odată cu o creștere a prețurilor la motorină în Europa și a alimentat îngrijorările legate de oferta scăzută, în special pentru motorina de încălzire, un derivat al motorinei, în timp ce emisfera nordică se îndreaptă spre iarnă.

Câștigurile ar putea fi de scurtă durată, avertizează unii analiști. Sushant Gupta, director de cercetare la Wood Mackenzie, a declarat că „există toate semnele că vedem 100 de dolari pe baril în trimestrul patru”, dar a avertizat că fragilitatea economică globală și scăderea cererii sezoniere în primul trimestru ar face ca acest lucru nesustenabil pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO