În aprilie, smochinele cultivate în Brazilia și Chile au apărut în unele lanțuri de supermarketuri și magazine de tip boutique din Chișinău. Prețul în lanțurile comerciale depășește 470 de lei/kg (26,57 dolari/kg), sau 23-25 de lei pe bucată în buticuri de fructe și legume. Calitatea este medie.
Specialiștii susțin că urmare a schimbărilor climatice, în viitorul apropiat, producția de smochine va deveni posibilă în țară. În special, în ultimii cinci ani, cultivarea smochinelor pe parcelele casnice ale gospodăriilor rurale din zona de sud a țării a devenit aproape obișnuită. De regulă, produsele obținute în acest mod merg spre consumul propriu, care s-a intensificat de la începutul pandemiei de COVID-19, notează east-fruit.com.
Principala problemă pentru cultura industrială a smochinului în Moldova, conform experților, au fost înghețurile de iarnă și de primăvară. Cu toate acestea, în ultimii doi sau trei ani au fost rareori sub 9-10 grade Celsius. În gospodării se luptă cu fumul, adăpostind culturile de fructe. Marii cultivatori de fructe folosesc tehnică anti-îngheț, încercând să atenueze înghețul cu apă microdispersată. În general, principalul factor pentru începerea producției de smochine și alți pomi fructiferi iubitori de căldură este doar alegerea corectă a parcelelor pentru livezi și împrejmuirea acestora cu un paravan.