Prețurile alimentelor la nivel global, în ușoară scădere în august: Semnal pozitiv pentru piețele internaționale

06 Sept. 2024, 12:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2024, 12:34 // Actual //  bani.md

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut uşor în luna august, graţie reducerii cotaţiilor la zahăr, carne şi cereale, care au contracarat creşterile de preţuri la produse lactate şi uleiuri vegetale, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite agenția Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna august 2024, acest indice s-a situat la o medie de 120,7 puncte, în scădere uşoară faţă de nivelul de 121 puncte înregistrat în luna iulie şi cu 1,1% mai puţin decât valoarea înregistrată în luna august a anului trecut.

Scăderea din luna august s-a datorat în primul rând unui declin de 4,7% al preţurilor la zahăr, care au atins cel mai scăzut nivel de după luna octombrie 2022. Potrivit FAO, scăderea cotaţiilor la zahăr a fost influenţată de îmbunătăţirea perspectivelor de producţie pentru următoarele recolte de trestie de zahăr din India şi Thailanda, precum şi reducerii cotaţiilor internaţionale la ţiţei.

Preţurile la carne au scăzut cu 0,7% comparativ cu luna iulie, în condiţiile în care preţurile la carnea de pui, porc şi oaie au scăzut pe fondul unei cereri modeste de importuri. De asemenea, preţurile la cereale au scăzut cu 0,5%, influenţate de diminuarea preţurilor globale la grâu pe fondul livrărilor la preţuri competitive din regiunea Mării Negre precum şi a producţiei peste aşteptări în Argentina şi SUA.

Pe de altă parte, preţurile produselor lactate au crescut cu 2,2% în luna august, ca urmare a exploziei cererii la import pentru lapte praf. Preţurile internaţionale la brânză au crescut şi ele în timp ce cotaţiile la unt au atins un nivel record. De asemenea, preţurile mondiale ale uleiurilor vegetale au crescut cu 0,8%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni, în condiţiile în care majorarea preţurilor internaţionale la ulei de palmier au contracarat declinul cotaţiilor la uleiul de soia, floarea-soarelui şi rapiţă.

Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 cu 2,8 milioane de tone, până la 2,851 miliarde de tone, aproape la egalitate cu cea din 2023. Organizaţia a precizat că revizuirea reflectă prognozele mai mici pentru recoltele de cereale păioase, inclusiv porumb, din Uniunea Europeană, Mexic şi Ucraina, în primul rând din cauza secetei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Ian. 2025, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Ian. 2025, 17:57 // Actual //  Ursu Victor

Compania aeriană HiSky s-a clasat pe primul loc în topul întârzierilor la aterizare, cu peste 50% dintre zboruri operate cu întârziere, în timp ce Wizz Air a înregistrat cea mai slabă punctualitate la decolare, cu 70% dintre zboruri întârziate. Datele provin dintr-o analiză realizată de IPRE pentru perioada ianuarie-decembrie 2024.

Printre companiile aeriene cu o punctualitate scăzută la decolare se numără și Pegasus, Turkish Airlines, LOT și Austrian Airlines, unde ponderea zborurilor operate cu întârziere a variat între 50% și 60%.

În perioada analizată, au fost monitorizate aproximativ 15.000 de zboruri operate pe Aeroportul Internațional Chișinău. Performanțele arată că:

  • 65,3% dintre zboruri au aterizat la timp.
  • 58,4% dintre zboruri au decolat la timp.

Cea mai bună performanță s-a înregistrat în luna martie, când aproape 78% dintre zboruri au fost punctuale, atât la aterizare, cât și la decolare. În schimb, luna iulie a adus cele mai multe întârzieri, cu doar 45,8% dintre zboruri aterizând la timp și 38,5% decolând punctual.

Destinațiile cele mai populare în 2024 au fost Istanbul (12,7%), Antalya (12,0%), București (8,4%), Londra (7,0%), Varșovia (5,3%), Sharm El-Sheikh (5,2%), Tel Aviv (4,4%) și Viena (4,0%).

În ceea ce privește operatorii aerieni:

  • Fly One a realizat 31% dintre zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău.
  • HiSky a efectuat 20% dintre zboruri.
  • Turkish Airlines (10%), Wizz Air (7%) și TAROM (6%) completează topul.

Wizz Air a înregistrat o creștere semnificativă a zborurilor operate în luna decembrie 2024, ajungând la o cotă de 17%, ceea ce indică o competiție intensificată pentru anul 2025.

La aterizare, cele mai punctuale companii au fost:

  • Turkish Airlines (78,9%),
  • TAROM (76,7%),
  • LOT Polish Airlines (74,5%).

La decolare, topul punctualității a fost dominat de:

  • TAROM (69,2%),
  • HiSky (63,6%),
  • Fly One (62,5%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală