Primele reacții la acuzațiile lui Stoianoglo: „Știri false, irelevante sau demne de Țîrdea”

04 Oct. 2021, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2021, 14:46 // Actual //  Lupu Eduard

După „dezvăluirile” procurorului general, Alexandr Stianoglo, de astăzi, doi deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) critică tactica acestuia de a face public unele informații ce se referă la anumite persoane, afirmând că sunt niște subiecte „de știri false” specifice deputatului „PSRM Bogdad Țîrdea”, transmite realitatea.md.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba afirmă că „tot ce a debitat Stoianoglo astăzi sunt informații irelevante”.

„Unicul briefing pe care-l aștept de la domnul Stoianoglo este cel în care dumnealui își anunță demisia. Doar demisia, nu cea „de onoare”. Timpul „demisiei de onoare” a trecut. În rest, tot ce debitează acest personaj este absolut irelevant. Și dacă dumnealui crede că va fi mai longeviv în postul său decât acest parlament, greșește amarnic”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Cu o reacție a venit și colegul lui Alaiba, Radu Marian, care afirmă că, declarațiile procurorului general sunt „niște știri false”.

„Procurorul general a devenit o parodie. Un om cu asemenea funcție ar trebui să anunțe conferințe de presă atunci când are progrese în investigarea marilor cazuri de corupție, nu să arunce știri false demne de Țîrdea. Din aceste ieșiri penibile are de pierdut doar instituția Procuraturii și însăși profesia de procuror”, afirmă Marian.

Precizăm că, astăzi, Alexandr Stoianoglo, a făcut în cadrul unui briefing de presă mai multe „dezvăluiri”, după decriptarea telefonului fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care a scos la iveală că, acesta ar fi întreținut discuții în ultimii trei ani cu fostul ambasador al UE la Chișinău și mai mulți lideri ai ONG-urilor din Moldova.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău