Primele reduceri: Tesla scade prețurile în China cu 9%

25 Oct. 2022, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Oct. 2022, 16:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Tesla a redus prețurile cu până la 9% pentru Model 3 și Model Y în versiunile de bază care se vând în China, pe fondul cererii mai ponderate care se înregistrează pe cea mai mare piață auto din lume, inversând astfel un curent de creșteri de prețuri pregnant vizibil în industrie.

Reducerile de prețuri, postate ieri pe website-ul din China al gigantului producător de mașini electrice, sunt primele pe care Tesla le face în China în acest an și vin după ce luna trecută Tesla a început să aibă oferte limitate pentru cumpărătorii care au optat pentru produsele sale de asigurare, potrivit Reuters.

Acțiunile Testa au scăzut ieri cu 4,9%, la $203,9 per acțiune.

Reducerea de prețuri vine și în contextul în care CEO-ul Tesla, Elon Musk, a spus săptămâna trecută că „o recesiune” este pe cale să se întâmple în China și în Europa, iar Tesla a anunțat că nu va atinge ținta de livrări pentru acest an. Musk a spus analiștilor că în acest trimestru cererea este puternică și că se așteaptă ca Tesla să rămână „rezistentă la recesiune”.

Anul trecut Tesla a redus prețurile în China într-un efort de a fi mai competitivă în țară, în timp ce în Statele Unite, cea mai mare piață a sa, producătorul EV a crescut prețurile pe parcursul anului trecut ca urmare a creșterii costurilor materiilor prime. Potrivit Reuters, vânzările din China au crescut în septembrie cu 2.5%, sub estimarea de 3.3% și mai puțin de jumătate din creșterea înregistrată în luna august, de 5.4%.

Producătorul american și câțiva rivali chinezi au crescut prețurile de câteva ori de anul trecut, însă Tesla și-a ajustat prețurile frecvent, reflectând de fiecare dată subvențiile primite de la guvern. În prezent Tesla este pe locul al treilea în China, după BYD Motor și SAIC-GM-Wuling, și este singurul jucător străin din top 15 publicat de China Passenger Car Association.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău