Probleme de miliardari: Ortega, părintele brandului Zara, a intrat într-o cursă contra timp ca să-şi cheltuie banii

24 Mart. 2023, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mart. 2023, 13:09 // Actual //  bani.md

Amancio Ortega, omul din spatele Inditex care deţine Zara, trebuie să investească rapid miliardele de euro pe care le face cu ajutorul brandului de fashion. În caz contrar, o mare parte din bani vor fi deveni subiectul impozitului pe avere din Spania, ţara cu unele dintre cele mai agresive sisteme de taxare al super-bogaţilor, scrie Bloomberg.

Pe măsură ce Zara continuă să facă profit, visteria lui Ortega se umple cu dividende din ce în ce mai mari, iar cheltuirea banilor devine o provocare. Săptămâna trecută, Inditex a anunţat că va împărţi acţionarilor dividende mai mari cu 29%, ceea ce-i aduce fondatorului în vârstă de 86 de ani aproape două miliarde de euro.

Ortega, care controlează 59% din Inditex, trebuie să investească această sumă în decurs de un an, din cauza normelor juridice şi fiscale care guvernează afacerile de familie, altminteri banii vor merge către stat sub formă de taxe şi impozite.

Spania, condusă în prezent de Partidul Socialist, este ţara din UE cu cel mai agresiv sistem de taxare al miliardarilor. În conformitate cu legislaţia naţiunii, bogaţii sunt scutiţi de taxa pe avere doar dacă îşi investesc banii în maxim 12 luni în active considerate „activitate economică”.

Pe fondul taxei pe avere, Amarcio Ortega a investit din 2001 –  de la listarea pe bursă a Inditex – şi până în prezent nu mai puţin de 12 mld. euro în real-estate.

Astfel, miliardarul a reuşit de-a lungul anilor să „colecţioneze” o serie de clădiri emblematice din diferite oraşe ale lumii. Printre acestea se numără Haughwout Building din New York, Southeast Financial Center din Miami, Royal Bank Plaza din Toronto şi The Post Building din Londra.

Toate acestea l-au transformat pe magnatul spaniol al modei într-unul dintre cei mai mari proprietari de real-estate din Europa. Activele sale imobiliare  au fost evaluate la 15,3 miliarde de euro în 2021,  ceea ce le plasează peste portofoliile imobiliare ale altor magnaţi europeni, printre care se numără nume grele precum Hugh Grosvenor şi Charles Cadogan. Din 2021 şi până în prezent, şeful Inditex a mai investit cel puţin 2 mld de euro în 10 proprietăţi din SUA şi Marea Britanie.

Pentru a evita plata impozitului pe avere, bogaţii spanioli trebuie să investească în active cum ar fi imobiliarele şi infrastructură energetică sau participaţii de cel puţin 5% în companii cotate la bursă. Fondurile mutuale şi numerarul nu sunt considerate „activitate economică” şi nu se califică. În cazul în care nu pot investi toate dividendele în decursul anului, firmele de investiţii ale super-bogaţilor pot negocia o prelungire, atâta timp cât pot dovedi că sunt aproape de a încheia o tranzacţie pentru o parte din încasări.

În ciuda portofoliului imobiliar uriaş, averea lui Ortega se sprijină pe participaţia deţinută în cadrul Inditex. Acţiunile companiei au fluctuat puternic de când au atins un nivel record în 2017, când miliardarul a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume. Cu o avere netă de aproximativ 66 de miliarde de dolari, el se află acum pe locul 15, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău