Probleme pentru marile lanțuri de magazine care refuză să se retragă din Rusia. Au vânzări mai mici în Polonia

25 Mart. 2022, 10:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Mart. 2022, 10:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Consumatorii din Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, încep să întoarcă spatele retailerilor străini care au decis să rămână în Rusia după invadarea Ucrainei. Datele privind tranzacţiile cu cardul arată că ritmul de creştere a vânzărilor începe să încetinească în cazul lanţurilor de magazine care continuă să fie prezente în Rusia la o lună de la debutul invaziei în Ucraina.

Așadar, vânzările în magazinele din Polonia ale acestor companii au scăzut, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, citând datele de care dispune Executivul de la Varşovia. Deşi Morawiecki nu a dezvăluit numele companiilor, o serie de retaileri francezi, precum Auchan şi Leroy Merlin, au fost vizate de campanii de boicotare pe social media.

„Asta arată cum oamenii obişnuiţi, mai mult decât corporaţiile, înţeleg faptul că momentul actual este unul excepţional. Decenţa cere luarea de acţiuni care implică pierderi”, a spus joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Bloomberg.TVN, cel mai mare post privat de televiziune din Polonia, a anunţat săptămâna trecută că suspendă acordul de sponsorizare cu Leroy Merlin, iar postul public de radio Polskie Radio nu mai difuzează clipurile publicitare ale aceluiaşi retailer. De asemenea, Guvernul de la Varşovia analizează ideea unei taxe speciale pentru companiile multinaţionale care refuză să se retragă din Rusia.

Boicot și glume pe seama magazinelor care nu pleacă din Rusia

Polonia a acceptat peste două milioane de refugiaţi ucraineni de la debutul invaziei ruseşti. Datele privind tranzacţiile cu cardul publicate de grupul bancar PKO Bank Polski SA arată că ritmul de creştere a vânzărilor începe să încetinească în cazul lanţurilor de magazine care sunt în continuare prezente în Rusia la o lună de la debutul invaziei Ucrainei.

Vânzările în magazinele din această ţară cu 38 de milioane de locuitori au crescut cu 8,9% anul trecut, faţă de un avans mediu de 2,6% în UE ca întreg, arată datele Eurostat. Așadar, scăderea vânzărilor în aceasta țară ar însemna pierderi semnificative pentru retaileri.

Pentru a controla pagubele, echipele manageriale întreprind diverse măsuri. Leroy Merlin care are 75 de magazine în Polonia şi 112 în Rusia, a informat că ajută refugiaţi ucraineni, inclusiv 300 de angajaţi ai subsidiarei din Ucraina şi familiile lor.

Divizia din Polonia a grupului francez Danone SA a cerut companiei mamă şi întregii industrii să adopte „decizii mai curajoase” cu privire la Rusia. Chiar dacă gigantul alimentar francez a oprit investiţiile şi livrările de produse non-esenţiale, precum apa îmbuteliată Evian şi alternativa la iaurt pe baza de soia Alpro, în continuare Danone vinde în Rusia produse lactate şi alimente pentru bebeluşi.

Diviziile locale ale Auchan, Decathlon şi Leroy Merlin nu au dezvăluit care sunt vânzările lor în Polonia de la debutul invaziei ruseşti.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ