Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, prezentat la Antreprenor Expo

28 Nov. 2023, 12:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2023, 12:40 // Slider //  MD Bani

Chișinău, 24 noiembrie 2023 – Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, o inițiativă vitală pentru dezvoltarea economică și digitală a afacerilor gestionate de antreprenoare din Republica Moldova, a fost prezentat în cadrul expoziției Antreprenor Expo, desfășurată la Moldexpo.  Acest program, aprobat de Guvern în luna octombrie, marchează un angajament puternic față de sprijinirea femeilor în domeniul afacerilor.

Evenimentul a fost onorat de prezența lui Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe ODA, Ana Gorea, vicepreședinta Asociației Femeilor în Afaceri din Moldova, membră a Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru și antreprenoarele de succes Rodica Celac și Pelaghia Țîpu.

Având în vedere experiența altor programe de finanțare nerambursabilă pentru femei, se anticipează că Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin va avea un impact semnificativ asupra economiei, promovând creșterea rapidă a întreprinderilor conduse de către acestea. Programul este dedicat atât femeilor care abia se gândesc să lanseze o afacere, cât și celor care au deja o afacere și vor să o dezvolte, și constă în acordarea de granturi, instruire, mentorat, și promovarea imaginii femeii antreprenoare. Domeniile prioritare de eligibilitate sunt industriile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), serviciile educaționale (grădinițe, creșe, centre educaționale), serviciile de îngrijire și curățenie, cele de alimentație publică, precum și serviciile de consultanță și suport în afaceri.

Programul are obiectivul de a abilita economic femeile. Toate studiile demonstrează că PIB-ul oricărei țări ar putea să crească dacă femeile ar fi mai implicate în domeniul afacerilor”, a declarat Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

ODA le va oferi companiilor debutante, care vor aplica la Program, un ajutor financiar nerambursabil în mărime maximă de 80% din suma proiectului investițional fără TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma 200 000 de lei. Adițional la acest grant acordat pentru procurarea bunurilor și echipamentelor, beneficiarele vor putea accesa un suport financiar nerambursabil în mărime de până la 30 000 de lei – pachetul e-comerț – care va fi folosit pentru dezvoltarea comerțului electronic al companiei care urmează să-și înceapă activitatea.

Companiilor în dezvoltare, care au o activitate de minimum 2 ani, înregistrează venituri, au angajați și doresc să se extindă, ODA le oferă un ajutor nerambursabil de până la 70% din suma proiectului investițional fără costuri TVA, dar acest cuantum nu va depăși suma de 600 000 de lei. Și aceste companii pot accesa pachetul e-comerț, iar în cazul lor suma oferită este de 50 de mii de lei. Pachet e-comerț nu este obligatoriu.

Dacă e să vorbim de companiile debutante, în urma studiilor de caz, s-a constatat că întreprinderile noi create nu dispun de mijloace financiare suficiente pentru implementarea proiectului investițional în avans sau pentru contribuția proprie. De aceea, ODA își propune să acorde un avans de 30% din suma grantului pentru companiile debutante, care va putea fi accesat imediat după semnarea contractului de finanțare și le va fi de ajutor femeilor să procure bunurile, să lanseze activitatea. În cazul companiilor în dezvoltare, această sumă va constitui 50% din suma grantului”, a spus Oxana Otgon, șefa Unității de Implementare Programe.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Inteligența artificială poate fi un instrument puternic în slujba progresului, dar trebuie să fie ghidată de principii etice și de valori umane. Transformarea digitală nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul conferinției AI & Big Data Conference – Humans. Powered by AI.

Dragu a evidențiat progresele realizate de Banca Națională a Moldovei în adoptarea tehnologiilor bazate pe AI, în domenii precum supravegherea riscurilor și procesarea documentelor. De asemenea, BNM lucrează la dezvoltarea unor instrumente avansate pentru analiza raportărilor financiare și identificarea riscurilor emergente.

„Transformarea digitală este o oportunitate de a inova, dar și o responsabilitate de a proteja stabilitatea financiară, echitatea și incluziunea. Viitorul central banking-ului înseamnă inovație, anticipare și încredere construită pe baze transparente”, a adăugat Anca Dragu.

Guvernatoarea a subliniat că Moldova are potențialul să devină un model regional în domeniul economiei digitale, însă pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să construiască o infrastructură digitală care pune omul în centrul deciziilor. În acest sens, Banca Națională promovează educația financiară pentru toate categoriile de vârstă și venit, reglementează responsabil tehnologiile emergente și colaborează cu instituțiile europene pentru integrarea plăților digitale și conectarea la SEPA – Spațiul Unic de Plăți în Euro.

„Dincolo de algoritmi și procese, trebuie să vorbim despre oameni. Moldova digitală trebuie să fie și Moldova echitabilă”, a încheiat Anca Dragu, subliniind importanța incluziunii în transformarea digitală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!