Proiect ambițios la Nisporeni! A fost instalată o centrală fotovoltaică ce poate asigura cu electricitate mii de oameni

23 Sept. 2022, 08:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2022, 08:30 // Actual //  MD Bani

O centrală fotovoltaică cu puterea instalată de 800 de kilowați a fost dată în exploatare la Nisporeni. Valoarea investiției în proiect este de aproximativ 800 de mii de euro și după calculele investitorilor, centrala va produce peste un milion de kilowați pe oră de energie electrică anual. Această cantitate de energie electrică este suficientă pentru a asigura circa 700 de gospodării sau circa 50 de grădinițe de copiii. Investitorul planifică să continue proiecte de acest gen în regiune, inclusiv în toată țara.

Proiectul a fost realizat de compania Flydevelopment din Moldova, reprezentată de Chiril Gaburici, cu susținerea lui Esben Kumke Christensen, care este un investitor din Danemarca cu o experiență de peste 16 ani în energie regenerabilă în mai multe țări ale lumii și fondatorul companiei Danish Renewables.

„Vedem tot mai multe urmări ale încălzirii globale la noi în Moldova – secetele devin tot mai severe, pierdem roadă și crește suprafața terenurilor agricole care rodesc tot mai rău, pentru că an de an scade suprafața pădurilor. Parcurile fotovoltaice nu pot rezolva toate aceste problem, dar ne ajută să devenim mai independenți energetic, să avem costuri mai stabile pentru energia electrică în viitor și o parte din banii care azi pleacă în afara țării – vor rămâne în țară. La următoarea etapă vom învăța să producem energia și pe alte căi și să o păstrăm – iar resursele eliberate le vom direcționa pentru plantarea pădurilor”, a declarat Chiril Gaburici.

Investitorul din Danemarca a apreciat curajul echipei din Moldova de a realiza proiecte energetice verzi în țara noastră.

„Îmi place să particip la proiecte care schimbă viitorul, îl fac mai sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător. Moldova e o țară foarte frumoasă și generația de azi trebuie să se gândească bine ce moștenire va lăsa copiilor. Noi trebuie să lăsăm copiilor și generațiilor viitoare o Moldova curată, verde și mai autonomă”, a declarat Esben Kumke Christensen.

La evenimentul de inaugurare a participat și Spyros Valatas, expert în domeniul finanțării investițiilor din sectorul privat împreună cu Kostas Kiriakopoulos, expert în domeniul analizei financiare și modelare, ambii membri ai echipei de suport pentru Guvernul Republicii Moldova pentru identificarea și pregătirea proiectelor aferente implementării Acordului de Asociere UE.

„Cred că este un proiect ambițios. Acest proiect este un pas bun pentru a atinge cota de energie regenerabilă planificată la nivel de țară până în anul 2025. Ne bucurăm de asemenea că Nisporeni  este mai inovativ din acest punct de vedere”, a spus Spyros Valatas.

Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, a salutat oportunitățile de dezvoltare a proiectelor de energie verde, care vor fi în beneficiul oamenilor din oraș.


Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău