Putin, în corzi după pierderea orașului Herson: „Cea mai mare înfrângere geopolitică de la prăbușirea URSS”

12 Nov. 2022, 19:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2022, 19:16 // Actual //  bani.md

Forțele ucrainene care au ridicat pe 11 noiembrie steagul național în centrul Hersonului au cimentat cea mai importantă înfrângere politică și militară a președintelui rus Vladimir Putin din cele aproape nouă luni de război, scriu jurnaliștii de la Washington Post, într-o analiză despre semnificațiile retragerii ruse din orașul ucrainean. Un „eșec umilitor” pentru Putin, astfel cataloghează și CNN recentele evenimente din sudul Ucrainei.

Orașul Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au reușit să o captureze de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie, până acum. Retragerea trupelor Moscovei din oraș a spulberat iluzia de control pe care Putin a încercat să o creeze prin organizarea de referendumuri și anexarea Hersonului și a altor trei regiuni – Luhansk, Donețk și Zaporojie – la Rusia, o mișcare nerecunoscută la nivel internațional, scrie ziarul american.

Rusia controlează în continuare aproximativ 60% din regiunea Herson, dar pierderea capitalei cu același nume „este o lovitură uluitoare după declarațiile repetate ale personalităților pro-Kremlin că forțele ruse vor rămâne în Herson «pentru totdeauna»”, subliniază analiza citată.

Voci de la Moscova care susțin cu tărie războiul din Ucraina, inclusiv bloggeri naționaliști militari, au numit predarea orașului o „trădare” și o „zi neagră”. Herson, împreună cu celelalte regiuni pe care Rusia a anunțat că le-a anexat la finalul lui septembrie, a fost înscris în Constituția rusă ca parte a țării, după ce Parlamentul de la Moscova a confirmat planurile de anexare ale lui Putin.

Deși Kremlinul a încercat în ultimele săptămâni să pregătească populația rusă pentru șocul pierderii acestei zone, distanțându-l pe Vladimir Putin de acest eșec, sunt semne că liderul rus nu va scăpa de responsabilitate și că înfrângerea de la Herson poate alimenta opoziția față de război, care a crescut treptat, pe fondul eșecurilor repetate de pe câmpul de luptă, mai notează Washington Post.

„Acest lucru va complica serios modul în care e privită situația în interiorul țării. Este o pierdere gravă și o lovitură mare pentru imaginea lui Putin”, spune un om de afaceri influent de la Moscova, sub protecția anonimatului.

Retragerea din Herson este cea mai recentă dintr-o serie de înfrângeri suferite de Rusia în război, care a început cu încercarea eșuată de a ocupa Kievul, la începutul invaziei, și a continuat, în septembrie, cu avansul trupelor ucrainene în regiunea estică Harkov, urmată de mobilizarea parțială decretată de Putin, care a determinat sute de mii de bărbați să fugă din Rusia și a trimis zeci de mii de recruți slab antrenați să lupte în Ucraina, amintește sursa citată.

Mulți ruși obișnuiți încă îl văd pe Putin ca pe o figură inteligentă, asemănătoare unui țar, care își iubește patria-mamă, dar care este mereu dezamăgit de oficiali incompetenți – potrivit analiștilor, care observă că eforturile de propagandă ale Kremlinului au funcționat, minimizând îngrijorările publicului cu privire la retragerea din Herson. Însă eșecurile militare înregistrate de Rusia sunt evidente pentru miliardarii și oficialii de stat din elita de la Moscova, scriu jurnaliștii de peste ocean.

Fostul consilier al Kremlinului Serghei Markov a descris retragerea de la Herson drept „cea mai mare înfrângere geopolitică a Rusiei de la prăbușirea URSS”.

„Aceasta este, desigur, o lovitură uriașă pentru starea de spirit a populației. Este o lovitură uriașă pentru armată – pentru spiritul său de luptă. Este o lovitură pentru respectul față de președintele Putin și o lovitură pentru optimism”, crede Markov.

Analistul politic Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Endowment for International Peace, constată că, în ciuda indignării din rândul unor oficiali din cauza predării Hersonului, rușii obișnuiți par convinși, cel puțin deocamdată, de explicația armatei că predarea este necesară pentru a salva vieți.

Mutarea forțelor ruse pe malul de est al Niprului va face ca Moscova să-și completeze mai ușor trupele și să-și recapete apărarea în profunzime. Orice încercare a forțelor ucrainene de a trece râul ar fi costisitoare, notează CNN.

 

 

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), vrea ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și să creeze o platformă proprie pentru Europa, ceea ce ea numește: „Drumul spre independență”. Invitată în cadrul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura străină de plăți digitale. „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze,” a remarcat ea, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un apel pentru o revoluție a plăților, și a menționat necesitatea ca Europa să rupă dependența de giganții americani și chinezi, precum: Visa, Mastercard, PayPal și Alipay. Ea a subliniat că dezvoltarea unor soluții proprii ar reprezenta un pas important spre independența financiară a continentului, asigurându-i suveranitatea în acest domeniu esențial.

Christine Lagarde a subliniat că o piață de capital complet unificată ar putea deschide calea către o integrare fiscală mai profundă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiei, cu o valoare adăugată potențială de până la 3.000 de miliarde de euro pe an, scriu editorii de la Business Today, citat de romaniatv.ro.

În timpul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Christine Lagarde a subliniat fragilitatea Europei în fața dependenței de infrastructura străină de plăți digitale, evidențiind necesitatea unui sistem propriu care să asigure suveranitatea financiară a continentului.

„Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze”, a remarcat ea, argumentând: „Ar trebui să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Ideea unei piețe unice de capital în toate statele membre ale Uniunii Europene capătă din nou importanță în contextul revitalizării Uniunii piețelor de capital (CMU), o inițiativă pe termen lung a UE. Obiectivul principal al CMU este de a crea o piață integrată de capital, care să faciliteze fluxul mai eficient de investiții și economii în cadrul blocului comunitar. Prin această inițiativă, se dorește oferirea unui acces mai bun al întreprinderilor la surse de finanțare și, totodată, furnizarea cetățenilor cu instrumente de economisire mai eficiente și accesibile.

Christine Lagarde a corelat progresele realizate în cadrul Uniunii piețelor de capital (CMU) cu o integrare economică mai profundă, subliniind că aceasta ar putea reduce presiunea asupra politicii monetare și ar crea fundamentul pentru o viitoare uniune fiscală. Deși estimările privind valoarea adăugată anuală de 3.000 de miliarde de euro provin dintr-o postare pe Reddit, care a fost citată pe larg, surse oficiale sugerează un impact mai moderat, dar încă semnificativ, pentru economia europeană.

Conform Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), o integrare economică mai profundă ar putea adăuga un PIB suplimentar de peste 2,8 trilioane de euro până în 2032, dintre care cel puțin 321 de miliarde de euro ar proveni din finalizarea Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, construirea unei alternative europene la giganții Visa și Mastercard se confruntă cu provocări semnificative, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva reglementărilor și a cooperării între statele membre.

Totuși, dezvoltarea unei alternative europene la Visa și Mastercard se confruntă cu o serie de provocări semnificative. Printre acestea se numără:

– Comisioanele interbancare mai scăzute din Europa, care fac dificilă atingerea unui nivel de profitabilitate sustenabil.
– Necesitatea unor investiții inițiale considerabile pentru a construi o infrastructură capabilă să concureze cu cea a marilor jucători internaționali.
– Obstacolele legate de schimbarea comportamentului consumatorilor și comercianților, precum și de convingerea băncilor să susțină implementarea unui nou sistem.
– Complexitatea tehnică, în special în domeniul securității, protecției împotriva fraudelor și asigurării compatibilității transfrontaliere.
– Provocările legate de guvernanță și coordonare, întrucât statele membre și instituțiile europene trebuie să colaboreze pentru a alinia execuția și supravegherea sistemului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ