Republica Moldova apelează la Azerbaidjan ca furnizor alternativ de gaze, a declarat Andrei Spinu, viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, la Conferința Internațională a Gazelor din România, organizată de Federația Patronală a Petrolului și Gazelor din România (FPPG). ), Rapoarte de tendințe.
„Pe termen lung, încercăm să găsim alternative gazului din Federația Rusă. Mizăm pe Azerbaidjan și România. Cu toate acestea, trebuie să depășim această iarnă mai întâi. Moldova este destul de mică, deci și cererea noastră este mică. Pentru noi, este important să avem acces la alte surse de gaz.”, a spus el.
Potrivit viceministrului, Moldova are nevoie acum de solidaritate. Trebuie dezvoltate noi mecanisme pentru a ajuta Moldova și Ucraina să depășească criza în care s-au pomenit.
„Moldova este prima țară afectată de reducerile de aprovizionare ale Gazprom. În cazul Moldovei, nu avem resurse. Și când suntem puși în aceste circumstanțe, acest lucru îi lovește pe consumatorii direcți, care sunt gospodăriile și industriile”, a spus ministrul.
El a menționat că țara și-a redus deja consumul de gaze, care a scăzut cu aproape 20 la sută de la începutul lunii septembrie.
Republica Moldova riscă să rămână fără gazul rusesc de la 1 octombrie, deoarece Chișinăul nu a reușit auditarea datoriei istorice de 709 mil. dolari.
Mâine, 23 septembrie, ANRE urmează să aprobe majorarea tarifului la gaz cu 27,2%, la 29,26 metrul cub urmare a scumpirii importului la gaz – 1881 USD pentru mia de metri cubi în septembrie.