XY Accelerator V, în premieră în regiunea Cahul! Cum a avut loc evenimentul de lansare

22 Sept. 2022, 14:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Sept. 2022, 14:45 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

EU4Moldova: Startup City Cahul a lansat cea de-a cincea ediție a programului de accelerare pentru startup-uri. Timp de trei luni de muncă intensivă, 11 echipe cu idei inovative vor munci cot la cot cu mentorii și experții din diferite domenii. Află detalii despre evenimentul de lansare al programului XY Accelerator V.

Evenimentul oficial de lansare a avut loc ieri, 21 septembrie, în incinta Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din orașul Cahul. În cadrul evenimentului, cele 11 echipe înrolate în program au discutat despre agenda și activitățile pentru următoarele luni, au cunoscut mentorii și au împărtășit așteptările față de program. 

A cincea ediție de program este realizată de către EU4Moldova: Startup City Cahul în parteneriat cu XY Partners. În trecut, în cadrul edițiilor precedente XY Accelerator, din 96 startupuri accelerate, 15 echipe au obținut investiții în valoare de 393000$, au muncit cu peste 80 mentori și au obținut acces la o comunitate extinsă de experți și investitori locali. 

Participanții selectați în XY Accelerator V vor beneficia de audit al organizării afacerilor și de plan de acțiuni elaborat în mod personalizat, vor participa la ateliere tematice, sesiuni cu peste 30 mentori, iar la final de program vor participa la un eveniment Demo Day, în cadrul căruia își vor prezenta companiile în fața comunității de investitori. 

Jānis Mažeiks, Ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat în cadrul evenimentului că: „Inițiativa pe care o lansăm astăzi va oferi informații actualizate despre tendințele de afaceri și instrumentele moderne solicitate de piață. Lansarea unui start-up nu este o sarcină ușoară, mai ales în aceste vremuri dificile. Iată de ce Programul de Accelerare vă va ajuta în acest parcurs, facilitând schimbul de experiență cu alte start-up-uri și oferind informații despre potențialele surse de finanțare. Succesul dumneavoastră va contribui la dezvoltarea economică a regiunii, crearea de noi locuri de muncă, atragerea investițiilor. Sprijinul Uniunii Europene pentru lansarea și implementarea acestui Program de Accelerare este îndreptat către oportunitățile tot mai mari de dezvoltare economică și socială a regiunii Cahul, pentru ca voi, dragi prieteni, să vă puteți realiza visele aici, acasă, să dezvoltați afaceri, să aveți o viață prosperă și condiții de viață moderne.”

Pe lângă lucrul cu mentori precum Olga Melniciuc, Alexandru Lebedev, Traian Chivriga, Vladimir Balaban și alții, echipele vor participa la ateliere dedicate dezvoltării de produs, marketing eficient, vânzări și negocieri, suport clienți și atragerea investițiilor. 

„În momente de criză startup-urile sunt cele care găsesc soluții inovative. În 2022 sunt minim 22 de startup-uri care au înregistrat creșteri de 8000%. Unele vin din Asia, unele din SUA, altele din Europa. Prin programele lansate suntem în așteptarea acelei idei care va crește exponențial, de ce nu din Cahul. Antreprenorii sunt deseori cei care acceptă provocările și inovează. Prin intermediul EU4Moldova: Startup City Cahul finanțat de Uniunea Europeană prin Suedia ne propunem să susținem antreprenorii să exceleze.”, a subliniat Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice ATIC.

Pe 13 decembrie, la finalizarea programului, cele 11 echipe vor fi pregătiți să-și prezinte companiile în fața investitorilor pentru a atrage primele investiții. 

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC.

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău