Putin primește o lovitură puternică din partea UE: Finanțarea războiului Rusiei din Ucraina în mare pericol

15 Oct. 2022, 05:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Oct. 2022, 05:21 // Actual //  bani.md

Dependența țărilor din Uniunea Europeană față de petrolul, gazele naturale și cărbunele din Rusia începe să se diminueze drastic, după mai bine de 7 luni de război în Ucraina. Astfel, Putin primește o lovitură dură din partea statelor europene, care și-au redus exporturile de petrol în septembrie 2022 la doar 35% din total.

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol către Uniunea Europeană s-au redus în luna septembrie cu 3,2 miliarde de dolari față de august, potrivit Bloomberg.

Statele UE au plătit doar 15,3 miliarde de dolari Rusiei pentru exporturile de petrol, cel mai mic nivel din acest an de până acum, pe fondul scăderii volumelor și al prețului la țiței, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Aceasta este o scădere de 3,2 miliarde de dolari, sau 17,3% față de o lună mai devreme, a anunțat AIE în raportul său lunar privind piața petrolului. O scădere a exporturilor de țiței de 260.000 de barili pe zi a contribuit la cea mai mare scădere a veniturilor Rusiei în acest an, a estimat agenția.

Dar veniturile „au fost încă mai mari decât venitul mediu lunar în 2021”, care a fost de 14,9 miliarde de dolari.

Însă, Uniunea Europeană va opri toate importurile maritime de țiței ale Rusiei și majoritatea fluxurilor de pe conducte începând cu 5 decembrie, pentru a sancționa invazia Ucrainei de către Rusia. Din 5 februarie 2023, va intra în vigoare și o interdicție a UE asupra transporturilor de produse petroliere rafinate rusești.

În septembrie, fluxurile zilnice de țiței și produse petroliere ale Rusiei către UE au scăzut cu 390.000 de barili, până la 2,6 milioane de barili. Cota pieței europene în totalul exporturilor naționale a scăzut la doar 35% față de 50% la începutul anului, a comunicat IEA.

O altă lovitură pentru veniturile Rusiei a venit din cauza prețurilor mai mici la țiței. În septembrie, prețul mediu al țițeiului rusesc de referință Ural a scăzut cu 8,7% față de o lună mai devreme, la 68,65 dolari pe baril, potrivit Ministerului de Finanțe al Rusiei.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 09:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 09:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

SA „Moldovagaz” a anunțat că a luat act de decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind modificarea termenului de separare a drepturilor de proprietate asupra rețelelor de transport de gaze naturale, în cadrul procesului de certificare a operatorului SRL „Vestmoldtransgaz”. Noul termen-limită este 31 iulie 2025, cu mai bine de un an înainte față de termenul anterior, stabilit pentru 30 septembrie 2026.

În cazul în care această condiție nu va fi respectată, ANRE ar putea retrage licența de furnizare a gazelor naturale a companiei Moldovagaz — un scenariu care ar putea avea consecințe majore pentru întreaga piață energetică a Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat emis de companie, acționarii SA „Moldovagaz” — SAP „Gazprom” și Agenția Proprietății Publice — vor fi informați oficial despre decizia autorității de reglementare, urmând ca aceștia să aprobe pașii următori privind activele de transport, inclusiv finalizarea procesului de certificare a SRL „Moldovatransgaz”.

Moldovagaz a subliniat că, în cadrul consultărilor anterioare cu ANRE, a propus un termen alternativ pentru separarea proprietății — 1 aprilie 2026 — care, în viziunea companiei, ar fi permis o coordonare adecvată a planului de acțiuni și a aprobărilor necesare din partea organelor de conducere și a acționarilor. Totodată, compania a atras atenția asupra riscului de încălcare a principiilor de transparență și predictibilitate, solicitând ca regulile din sectorul gazelor să fie aplicate echitabil tuturor participanților.

Decizia ANRE vine în contextul angajamentelor Republicii Moldova de a alinia sectorul energetic la standardele europene, inclusiv prin separarea proprietății asupra rețelelor de transport față de activitatea de furnizare, în conformitate cu pachetul legislativ al Uniunii Europene privind energia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI