Putin, scos la „tablă”. Țarul are de dus un nou război. Cel mai periculos

23 Sept. 2022, 05:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Sept. 2022, 05:25 // Actual //  bani.md

Ruşii refuză să se supună încorporărilor forţate și încearcă să fugă din țară pe orice cale posibilă. Unii, mai norocoși, care s-au grăbit, au reușit, alții sunt luați cu forța de lângă familii și trimiși în centrele de recrutare. Vladimir Putin are nevoie, rapid, de carne de tun pe care să o arunce pe frontul din Ucraina. Pe de altă parte, statele europene oferă azil și recompense pentru rușii care dezertează din armată.

În contextul în care rețelele de socializare s-au umplut de imagini cu tineri ruși încorporați cu forța, statele occidentale se declară pregătite să-i primească pe dezertori. Germania a anunțat că va oferi azil tuturor celor care vor fugi de încorporare în armata lui Putin.

În ultimele zile, de la momentul discursului în care Vladimir Putin a declarat mobilizarea, internetul s-a umplut de imagini cu tineri ruși ce refuză încorporarea. Mulți sunt luați cu forța de polițiști, de lângă familiile care încearcă să-i protejeze. Alții se lasă duși de bună voie, în timp ce își iau rămas bun de la soții și copii.

Există și dintre cei care, odată ce au ajuns la centrele de recrutare cer explicații, refuzând să accepte propaganda de stat.

Germania acordă azil politic dezertorilor ruși

Germania este pregătită să primescă dezertori, „ameninţaţi cu represiunea”, din armata rusă. Ministrul german de Interne Nancy Faeser a declarat într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), că țara sa îi va proteja pe cei ce fug din armata lui Putin.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău