Putin și-a epuizat deja în Ucraina o treime din arsenalul de rachete moderne, capabile să poarte încărcătură nucleară

21 Oct. 2022, 08:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2022, 08:28 // Actual //  bani.md

Armata lui Vladimir Putin a epuizat până acum în Ucraina aproape o treime din rachetele sale moderne capabile să poarte inclusiv încărcături nucleare tactice, conform ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

„Demilitarizarea Rusiei. Prin folosirea a sute de rachete de mare precizie împotriva țintelor civile din Ucraina, agresorul își reduce capacitatea de a lovi ținte militare. De aici se desprind două concluzii: înfrângerea militară a Rusiei e inevitabilă și Rusia e un stat terorist”, a declarat Reznikov într-o postare publicată zilele trecute pe contul său de Twitter.

Postarea a fost însoțită de un infografic care arată exact câte astfel de rachete moderne, care pot avea și încărcătură nucleară, au fost până acum trase de armata rusă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Astfel, dintr-un total estimat de 900 de rachete Iskander (lansate terestru, cu ajutorul unor lansatoare mobile speciale), Rusia a „consumat” 124.

Dintr-un total de 500 de rachete Kalibr (lansate de pe platforme navale, în special submarine), Rusia a „consumat” 272 – mai bine de jumătate.

Dintr-un total de 444 de rachete Kh-101 și Kh-5555 (care sunt lansate de către avioane strategice ale Rusiei), armata lui Putin a tras 213 – aproape jumătate.

Practic, dintr-un total de 1.844 de astfel de rachete, Rusia a epuizat deja 609.

Rachetele Iskander, Kalibr, Kh-101/102 și Kh-555 sunt cele mai moderne rachete aflate în arsenalul Rusiei care pot fi prevăzute inclusiv cu deja celebrele ogive nucleare „tactice”. Sancțiunile economice occidentale au afectat grav capacitatea industriei ruse de apărare de a fabrica în continuare astfel de arme moderne, care necesită în special componente electronice și semiconductori de înaltă calitate.

Conform datelor publice, Rusia deține – pe lângă rachetele „strategice” intercontinentale – și un arsenal estimat la 1.912 focoase „nestrategice” (sau „tactice”), adică exact focoasele care ar putea fi montate pe rachetele Iskander, Kalibr sau Kh-101/555.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău