Radiografia dezastrului din agricultură! Bolea: Șapte fermieri cu datorii de ani buni au intrat în insolvență

15 Feb. 2024, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Feb. 2024, 14:50 // Actual //  bani.md

121 de dosare pentru soluționarea datoriilor la bănci au fost depuse de fermieri la Comisia pentru analiza problemelor de la Ministerul Agriculturii, a anunțat în cadrul audierilor din Parlament, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

„Din cele 121 de dosare depuse s-a constat că 4 agenți economici nu aveau datorii, 13 agenți economici au achitat integral creditele, 11 au avut dificultăți de plată, dar au revenit la graficul de plată, 4 au beneficiat de prorogarea creditelor, 4 agenți au beneficiat de capital circulat sau restructurarea datoriei, 6 agenți economici au reușit pe parcurs să-și soluționeze problema datoriilor or, pentru următoare perioadă s-ar putea să întâmpine dificultăți, 7 agenți economici care aveau perioade restante de ordinul anilor au intrat în insolvabilitate, 8 sunt în proces de prezentare a informației adiționale pentru creditori, 11 au restanțe mai mare de 55 de zile, iar pentru 13 au fost aplicate acorduri de mediere”, a explica Bolea.

Ministrul a precizat că 200 de fermieri s-au adresat la Camera de Comerț și Industrie pentru consultanță, iar 21 au primit certificate de forță majoră cu care pot merge la creditori.

Referindu-se la moratoriul, la restanțele pentru credite, cerut de fermieri, Bolea a spus că formula de moratoriu este nimic altceva decât același sistem al cadrului legal votat de Parlament care a instituit toate instrumentele legale, prin  intermediul căruia agricultorii își pot soluționa problemele cu creditorii și nu e necesar de instituit forme inexistente pentru a interveni în relația dintre agricultori și credite.

Fermierii sunt nemulțumiți de inacțiunile autorităților cu privire la acordarea suportului. Astfel, în data de 7 februarie au demarat protestele. Pe 12 februarie, un grup de fermieri și-au început protestele și la vama Leușeni, pe care au blocat-o cu tractoarele. Agricultorii au declarat că nu vor debloca vama până când președinta Maia Sandu, șeful legislativului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni la discuții.

Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 11:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 11:00 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În sezonul iulie 2024 – februarie 2025, Republica Moldova a exportat 99,7 mii tone de rapiță, potrivit unei analize prezentate de Iurie Rija, director executiv al Asociației Agrocereale. Deși nu a fost atins recordul absolut din sezonul trecut (272 mii tone), volumul exportat depășește clar media ultimului deceniu, confirmând interesul crescut pentru această cultură oleaginoasă.

Această performanță este alimentată de extinderea suprafețelor însămânțate și de cererea constantă pe piețele externe, într-un context în care rapița rămâne una dintre culturile agricole cele mai rezistente la secetă și cele mai rentabile pentru fermierii moldoveni.

Exporturile de rapiță au generat 902 milioane lei în sezonul curent, în scădere față de peste 2 miliarde lei în sezonul anterior, dar apropiate de nivelul din 2022/2023 (938 milioane lei). Prețul mediu actual este sub cel din 2022/2023 (11,56 lei/kg), dar rămâne semnificativ mai bun decât în perioada de supraproducție din anul trecut (7,48 lei/kg). Cel mai ridicat preț din sezon a fost înregistrat în ianuarie 2025 – 10,27 lei/kg, urmat de o ușoară scădere în lunile următoare.

Luna iulie 2024 a fost perioada de vârf a exporturilor, cu peste 38 mii tone livrate – o treime din totalul sezonului. Ulterior, volumul a scăzut gradual până la 3,3 mii tone în februarie 2025, tendință explicabilă prin caracterul sezonier al recoltării și epuizarea stocurilor.

În topul exportatorilor domină RUSAGRO-PRIM SRL, cu 33.405 tone exportate în 2024 și 10.605 tone în primele două luni și jumătate din 2025. Urmează VADALEX GRAINS SRL (13.702 tone în 2024) și GRANDO INVEST TRADING SRL (11.073 tone în 2024 + 124 tone în 2025). Alte nume importante din sector sunt ANCOM-AGRO, OROMIMEXPO, TRUST ORGANIC și AGRO-NOVA PRIM.

Din punct de vedere al destinațiilor, România a absorbit 63,4 mii tone de rapiță moldovenească, urmată de Bulgaria (21,3 mii tone) și Marea Britanie (7,7 mii tone). Aceste trei piețe au însumat peste 90% din exporturile totale. În ceea ce privește prețul mediu, Germania a oferit cel mai mult – 19,0 lei/kg, însă doar pentru 112 tone. Pe piețele principale, prețurile au fost competitive: Bulgaria – 9,5 lei/kg, România – 9,2 lei/kg, Marea Britanie – 7,8 lei/kg.

„Rapița rămâne o cultură strategică pentru agricultura moldovenească, din grupa I, cu rentabilitate ridicată și rezistență la factorii climatici”, subliniază Iurie Rija. În ciuda presiunilor internaționale și a fluctuațiilor prețurilor, Moldova își consolidează poziția ca exportator regional important, iar interesul investitorilor și al fermierilor rămâne ridicat. Perspectivele pentru anii următori sunt optimiste, mai ales în contextul în care cererea globală pentru uleiuri vegetale și biocombustibili se menține la cote înalte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ