Vigoarea dolarului american, alimentată de majorarea dobânzilor de către Fed şi o economie solidă, generează îngrijorări privitoare la posibila implozie a unei monede şi izbucnirea unei crize majore de genul celei asiatice din 1997, notează Le Figaro.
„Mişcările sunt evident extreme”, rezumă Brad Bechtel, din cadrul Jefferies. „Iar dolarul poate urca din ce în ce mai sus. Prin urmare, ne putem regăsi într-o situaţie dezastruoasă” pentru unele monede.
Rupia pakistaneză a pierdut 29% în raport cu dolarul într-un an, iar lira egipteană 20%. Creşterea preţului petrolului şi cerealelor a amplificat deficitul comercial şi inflaţia ţărilor respective, iar aprecierea dolarului nu a făcut decât să accentueze acest fenomen, scrie ZF.
Ţările cu fundamente economice fragile vor fi primele testate în cazul în care temperatura ar urma şi mai mult pe pieţele valutare, anticipează Win Thin, de la BBH Investor Services.
„Există o presiune enormă pe sistemul financiar în prezent şi nu este decât o chestiune de timp până când va izbucni o nouă criză în alte părţi ale lumii”, avertizează Adam Button, din cadrul ForexLive.
Pentru Erik Nelson, de la Wells Fargo, diferenţa notabilă faţă de criza din 1997 este că „nu există multe parităţi fixe în prezent, cel puţin în rândul marilor ţări emergente“.