Ratele moldovenilor la bănci cresc într-un ritm amețitor! Băncile au acordat cu 13% mai puține credite

21 Oct. 2022, 14:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2022, 14:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Băncile moldovenești au acordat credite noi în sumă de 3,8 miliarde de lei, cu 13% mai puțin în luna septembrie față de perioada similară a anului 2021, relevă datele Băncii Naționale a Moldovei.

Peste 50% dintre împrumuturile acordate au fost în lei moldovenești, iar echivalentul a 1,7 miliare de lei au fost credite acordate în valută.

Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 57,3 la sută în totalul creditelor acordate.

În ceea ce privește rata dobânzii, la creditele în moneda națională s-a majorat cu 0,25 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 12,43 la sută, persoanelor fizice care practică activitate3 – cu o rată de 16,59 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 15,15 la sută.

La creditele în valută rata dobânzii s-a micșorat cu 0,04 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,20 la sută, persoanelor fizice care practică activitate – cu o rată de 4,45 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,99 la sută.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 13:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Mai 2024, 13:53 // Actual //  Lupu Eduard

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a câștigat controlul asupra conducerii Moldovei și încearcă acum să tragă Republica Moldova într-un război cu Rusia și Belarus, a declarat directorul FSB, Alexander Bortnikov. „Autoritățile moldovenești și-au pierdut de fapt independența politică. Mai mult, astăzi Chișinăul se confruntă cu problema renunțării la identitate națională și statalitate în general. Alianța trage, literalmente, Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus”, a declarat Bortnikov la o ședință a Consiliului Organismelor de Securitate și Serviciilor Speciale din Țările CSI la Bishkek (citat de TASS).

Potrivit acestuia, Statele Unite, Marea Britanie și aliații lor din NATO „folosesc deja întregul arsenal de război hibrid” în CSI, așa că situația din regiune rămâne tensionată. „Se creează condiții pentru crize interne și „revoluții de culoare” în CSI. În acest scop, sunt utilizați agenți de influență, partide și mișcări de opoziție controlate, organizații non-profit și mass-media pseudo-independentă”, a menționat Bortnikov. În plus, șeful FSB a subliniat intensitatea crescută a operațiunilor cibernetice ale NATO împotriva sistemelor guvernamentale, energiei, sectorului bancar și transporturilor din țările CSI. Potrivit acestuia, în aceste scopuri, serviciile de informații occidentale folosesc pe scară largă infrastructura corporațiilor IT transnaționale.

Declarația lui Bortnikov a venit la câteva zile după ce Moldova a devenit prima din lume care a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău