Războiul din Ucraina nu a explodat doar compensaţiile petroliștilor. Șeful ExxonMobil, a încasat 36 de milioane USD

15 Apr. 2023, 09:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Apr. 2023, 09:29 // Actual //  bani.md

ExxonMobil şi-a plătit anul trecut directorul general cu 36 de milioane de dolari, o creştere de 52% faţă de 2021 şi mai mult decât dublu faţă de salariul său din 2020, după ce războiul dintre Rusia şi Ucraina a dus la profituri record pentru companiile petroliere şi la un câştig neaşteptat pentru executivii lor de top, scrie Financial Times.

Compania petrolieră americană  i-a acordat lui Darren Woods 25 de milioane de dolari în acţiuni anul trecut, faţă de 13,5 milioane de dolari în 2021, se arată într-un document de reglementare depus joi. El a primit, de asemenea, un bonus în numerar de 6,4 milioane de dolari, „în concordanţă cu performanţa record a câştigurilor”, se arată în documentul depus.

Comepnsaţia lui Woods acoperă o tendinţă de plăţi exagerate pentru directorii din industrie după creşterea preţurilor petrolului de anul trecut. Ben van Beurden, fostul director general al Shell, a primit un total de 9,7 milioane de lire sterline în 2022, cu 53% mai mult decât în 2021, în condiţiile în care grupul petrolier a înregistrat profituri record de 40 de miliarde de dolari.

Salariul directorului general al BP, Bernard Looney, a crescut de peste două ori anul trecut, ajungând la 10 milioane de lire sterline, după ce grupul energetic listat la bursă în Marea Britanie a înregistrat profituri record de 28 de miliarde de dolari. Salariul lui Looney ar fi putut fi mai mare, dar BP a declarat că consiliul său de administraţie şi-a folosit puterea discreţionară pentru a-i reduce premiile din cauza celor patru accidente mortale produse anul trecut la instalaţiile BP.

Creşterea bruscă a salariilor directorilor executivi din sectorul energetic vine după ce preţurile la petrol şi gaze naturale au crescut în 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care a alimentat cele mai mari rate ale inflaţiei pe care ţările occidentale le-au înregistrat în ultimele decenii, şi a ridicat preţurile energiei în Europa la niveluri care au afectat creşterea economică.

Preţurile ridicate au propulsat, de asemenea, Big Oil la profituri record. Exxon a condus topul câştigurilor din industrie cu un profit de 55,7 miliarde de dolari în 2022, iar cele mai mari cinci firme occidentale din lume – Exxon, Chevron, Shell, BP şi TotalEnergies – au adunat profituri combinate de aproape 200 de miliarde de dolari.

Ca parte a noilor dezvăluiri privind salariile impuse de Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse, Exxon a declarat că remuneraţia „plătită efectiv” de Woods anul trecut a fost de 89,7 milioane de dolari, reflectând saltul preţului acţiunilor Exxon. Randamentul total al acţionarilor companiei, care include dividendele, a urcat cu 86% în 2022, a precizat aceasta.

Premiile sub formă de acţiuni reprezintă de obicei cea mai mare parte a salariilor directorilor americani şi aproape 90% din compensaţia „plătită efectiv” a lui Woods provenea din acţiuni nevărsate. Acţiunile companiei au încheiat anul 2022 la 110,30 dolari, în creştere de la 61,19 dolari la sfârşitul anului 2021, a precizat Exxon.
Rivalul Chevron, marele producător de petrol, a declarat miercuri că remuneraţia directorului său general, Michael Wirth, a crescut cu 4%, la 23,6 milioane de dolari în 2022. Compensaţia sa „plătită efectiv” a fost de 86,7mn de dolari, reflectând câştigurile din preţul acţiunilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO