Războiul din Ucraina pregătește Rusia pentru un viitor sumbru

11 Nov. 2022, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Nov. 2022, 05:24 // Actual //  bani.md

Rusia a invadat o țară pe baza unor presupuneri greșite a unei posibile victorii. Recruții sunt trimiși să lupte cu un adversar foarte motivat, finanțat de SUA și de aliații săi. Războiul Uniunii Sovietice în Afganistan și războiul actual al Rusiei în Ucraina au asemănări în planificarea și execuția lor.

Rolul Afganistanului în colapsul sovietic și consecințele acestuia sugerează modul în care războiul din Ucraina ar putea grăbi schimbarea în Rusia – sau ar putea adânci ciclul de umilire și răzbunare care a pecetluit stăpânirea lui Putin.

Decizia sovietică de a invada Afganistan a fost determinată de concurența cu SUA și China pentru statele din Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Când revoluționarii marxişti au preluat Afganistanul în 1978 s-au luptat să mențină controlul, aliații lor sovietici au bănuit că SUA ar putea încerca să folosească țara ca bază de operațiuni în Golful Persic.

După ce forțele speciale sovietice l-au asasinat pe liderul afgan Hafizullah Amin, pe 27 decembrie 1979, prima pagină a Pravda a susținut că este un agent CIA. În primii ani ai războiului, rapoartele au recunoscut prezența unui „contingent limitat de trupe sovietice”, cărora li s-a arătat că plantează copaci și distribuie medicamente.

Cu toate acestea, în culise, costurile crescânde ale războiului i-au făcut pe liderii sovietici să fie din ce în ce mai reticenți să folosească forța în altă parte. Când șeful KGB, Iuri Andropov, a decis să nu invadeze Polonia pentru a suprima mișcarea comercială Solidaritatea în 1980, el a spus că acea „cotă de intervenții în străinătate a fost epuizată”.

Acoperirea media a războiului a explodat la sfârșitul anilor 1980, când relaxarea cenzurii de către Mihail Gorbaciov a dezvăluit atrocitățile împotriva civililor și consumul de droguri. Echipa lui Gorbaciov a făcut o ultimă încercare de a îmbunătăți situația din Afganistan înainte de a accepta să condițiile nefavorabile de la Acordurile de la Geneva din 1988. Ultimele forțe sovietice au părăsit Afganistanul pe 15 februarie 1989.

Războiul din Ucraina

Războiul lui Putin din Ucraina nu merge la fel de rău cum a fost ocupația sovietică a Afganistanului — dar a lăsat suficiente distrugeri în urma sa. Mai mulți soldați ruși au căzut pe parcursul a opt luni în Ucraina – până la 80.000 de morți sau răniți, conform estimărilor Departamentului de Apărare al SUA – decât s-a întâmplat în ​​decurs de 10 ani în Afganistan.

Odată cu impactul crescând al sancțiunilor occidentale și haosul „mobilizării parțiale” – în care unii bărbați ruși au fost luați de pe stradă și trimiși pe front – războiul a devenit din ce în ce mai imposibil de ignorat, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău