Tancurile și rachetele rusești care asediează Ucraina amenință, de asemenea, aprovizionarea cu alimente și mijloacele de trai ale oamenilor din Europa, Africa și Asia, care se bazează pe terenurile agricole vaste și fertile din regiunea Mării Negre – cunoscute sub numele de „coșul de pâine al lumii”.
Fermierii ucraineni au fost forțați să-și neglijeze câmpurile în timp ce milioane de oameni fug, luptă sau încearcă să rămână în viață. Porturile pe unde sunt exportate grânele în întreaga lume pentru a fi transformate în pâine dar și hrana pentru animale, sunt închise. Și există îngrijorări că Rusia, o altă putere agricolă, ar putea stopa exporturile de cereale.
Deși nu au existat încă întreruperi la nivel mondial ale aprovizionării cu grâu, prețurile au crescut cu 55% cu o săptămână înainte de invazie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare. Dacă războiul se prelungește, țările care se bazează pe exporturi de grâu accesibile din Ucraina s-ar putea confrunta cu penurie începând din iulie, a declarat directorul Consiliului Internațional pentru Cereale, Arnaud Petit, pentru Associated Press.
Acest lucru ar putea crea insecuritate alimentară și ar putea arunca mai mulți oameni în sărăcie în locuri precum Egipt și Liban, unde pâinea este subvenționată de guvern. În Europa, oficialii se pregătesc pentru o eventuală penurie de produse din Ucraina și pentru creșterea prețurilor la hrana animalelor, ceea ce ar putea însemna carne și lactate mai scumpe dacă fermierii sunt obligați să transfere costurile către clienți.
Rusia și Ucraina asigură aproape o treime din exporturile mondiale de grâu și orz. Ucraina este, de asemenea, un furnizor major de porumb și lider mondial la ulei de floarea soarelui, utilizat în procesarea alimentelor. Războiul ar putea reduce aprovizionarea cu alimente tocmai când prețurile sunt la cele mai ridicate niveluri din 2011.