Reacția CNAM la protestul organizat de Centrul Medical „Pro Sano” SRL

24 Aug. 2022, 15:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2022, 15:35 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) vine cu precizări cu privire la rezilierea contractului încheiat cu Centrul Medical „Pro Sano” SRL.

Pe parcursul ultimilor ani, în adresa CNAM au parvenit mai multe petiții de la beneficiari privind organizarea defectuoasă a asistenţei medicale în cadrul Centrului Medical „Pro Sano” SRL și încălcarea de către această instituție a drepturilor persoanelor la asistența medicală.

Drept urmare, CNAM a efectuat evaluări la fața locului și a depistat un șir de încălcări. Ulterior, a înaintat prestatorului prescripții privind înlăturarea neajunsurilor, însă pe parcurs s-a constatat că persoanele cu funcții de conducere din instituția medicală nu au luat atitudine față de cele înaintate, iar cetățenilor le era îngrădit în continuare dreptul la servicii medicale de calitate și în volum deplin.

În urma organizării defectuoase a asistenţei medicale și utilizării neregulamentare în anul 2021 a mijloacelor provenite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), Centrul Medical „Pro Sano” a prejudiciat bugetul AOAM cu aproape 600 de mii de lei, ceea ce constituie circa 8% din valoarea totală a contractului încheiat cu CNAM pentru anul trecut.

Instituția medicală era obligată, dar nu a contractat peste 550 de poziții de investigații paraclinice și mai mult de 70 de tipuri de servicii oferite de medicul de familie și medicii specialiști de profil. Astfel, a creat economii prin nevalorificarea banilor prevăzuți pentru efectuarea investigaţiilor paraclinice și serviciilor de fizioterapie și reabilitare.

În consecință, nu a fost asigurat accesul populației la servicii medicale. Este vorba despre pacienți cu boli cronice (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, patologii endocrine ect.), aflați la evidența medicilor de familie și medicilor specialiști, cărora nu le-au fost eliberate bilete de trimitere la unele investigații, fiindu-le încălcat grav dreptul la asistență medicală.

Prestatorul a prescris neregulamentar și neargumentat zeci de rețete pentru medicamente compensate. De asemenea, nu a prescris rețete pentru preparate compensate necesare în profilaxia și tratamentul anemiilor la gravide și a malformațiilor congenitale la făt.

Totodată, Centrul Medical „Pro Sano” nu a asigurat asistenţa medicală stomatologică de urgenţă, precum și examenele medicale anuale profilactice obligatorii la copii și gravide. S-a atestat și lipsa în totalitate a consumabilelor necesare în cadrul activității cabinetului stomatologic.

În cadrul evaluării efectuate în luna mai 2022, prestatorul nu s-a conformat condițiilor contractuale, refuzând prezentarea reprezentanților CNAM a unui șir de documente medicale solicitate.

Constatările efectuate în cadrul evaluării și rezultatul examinării petițiilor parvenite în adresa CNAM au stat la baza rezilierii contractului încheiat cu „Pro Sano” SRL, iar persoanele înregistrate pe listele medicilor de familie din instituția respectivă au fost redirecționate pentru acordarea asistenței medicale în cadrul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani.

Realitatea Live

08 Dec. 2022, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Dec. 2022, 16:18 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O transmisiune include PATRU componente principale și peste 20 de platforme de difuzare concomitent.

  1. Difuzarea evenimentului pe rlive.md și în mod automat pe realitatea.md, bani.md, rupor.md (ru), moldovalive.md (eng); Transmisiunile sunt păstrate în arhiva rlive.md și pot fi accesate sau descărcate oricând, fără limitări de acces tehnic sau de abonament.
  2. Transmisiunile sunt difuzate în direct pe pagina de Facebook sau Youtube ale beneficiarului și pe rețelele sociale ale platformelor grupului Realitatea – realitatea.md, rlive.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md.
  3. Difuzarea evenimentului pe RLIVE TV (2 difuzări minim); RLIVE TV este distribuit de toate rețelele de cablu și IPTV, ceea ce asigură o acoperire de peste 80% din țară. De asemenea, RLIVE TV este distribuit online pe site-urile de știri diez.md, deschide.md, ziarulnational.md, nordnews.md, zugo.md, paranteze.md, moldova.org, newsmaker.md, economica.net (România) și realitatea.md, rlive.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md.
  4. Publicarea de comunicate sau știri din evenimente; Fiecare transmisiune live va fi susținută de publicarea comunicatului sau a unei știri din eveniment pe realitatea.md sau la solicitare, suplimentar, pe – bani.md (română), rupor.md (rusă), moldovalive.md (engleză). Știrile sau comunicatele, în mod automat sunt difuzate și pe rețelele sociale ale realitatea.md.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Suplimentar, la solicitare, se poate realiza Ora de LIVE cu Traian; Reportaj de la eveniment cu plasare pe realitatea.md, bani.md, rupor.md (ru), moldovalive.md (eng) și RLIVE TV; Feedback de la participanți (înregistrare video + editare video); sau orice Servicii de comunicare – comunicate, SMM, Infografii, Videografii, Animație 2D, etc.

Pentru mai multe detalii, contactați-ne pe publicitate@realitatea.md

P.

 

 

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău