Reacția CNAM la protestul organizat de Centrul Medical „Pro Sano” SRL

24 Aug. 2022, 15:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2022, 15:35 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) vine cu precizări cu privire la rezilierea contractului încheiat cu Centrul Medical „Pro Sano” SRL.

Pe parcursul ultimilor ani, în adresa CNAM au parvenit mai multe petiții de la beneficiari privind organizarea defectuoasă a asistenţei medicale în cadrul Centrului Medical „Pro Sano” SRL și încălcarea de către această instituție a drepturilor persoanelor la asistența medicală.

Drept urmare, CNAM a efectuat evaluări la fața locului și a depistat un șir de încălcări. Ulterior, a înaintat prestatorului prescripții privind înlăturarea neajunsurilor, însă pe parcurs s-a constatat că persoanele cu funcții de conducere din instituția medicală nu au luat atitudine față de cele înaintate, iar cetățenilor le era îngrădit în continuare dreptul la servicii medicale de calitate și în volum deplin.

În urma organizării defectuoase a asistenţei medicale și utilizării neregulamentare în anul 2021 a mijloacelor provenite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), Centrul Medical „Pro Sano” a prejudiciat bugetul AOAM cu aproape 600 de mii de lei, ceea ce constituie circa 8% din valoarea totală a contractului încheiat cu CNAM pentru anul trecut.

Instituția medicală era obligată, dar nu a contractat peste 550 de poziții de investigații paraclinice și mai mult de 70 de tipuri de servicii oferite de medicul de familie și medicii specialiști de profil. Astfel, a creat economii prin nevalorificarea banilor prevăzuți pentru efectuarea investigaţiilor paraclinice și serviciilor de fizioterapie și reabilitare.

În consecință, nu a fost asigurat accesul populației la servicii medicale. Este vorba despre pacienți cu boli cronice (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, patologii endocrine ect.), aflați la evidența medicilor de familie și medicilor specialiști, cărora nu le-au fost eliberate bilete de trimitere la unele investigații, fiindu-le încălcat grav dreptul la asistență medicală.

Prestatorul a prescris neregulamentar și neargumentat zeci de rețete pentru medicamente compensate. De asemenea, nu a prescris rețete pentru preparate compensate necesare în profilaxia și tratamentul anemiilor la gravide și a malformațiilor congenitale la făt.

Totodată, Centrul Medical „Pro Sano” nu a asigurat asistenţa medicală stomatologică de urgenţă, precum și examenele medicale anuale profilactice obligatorii la copii și gravide. S-a atestat și lipsa în totalitate a consumabilelor necesare în cadrul activității cabinetului stomatologic.

În cadrul evaluării efectuate în luna mai 2022, prestatorul nu s-a conformat condițiilor contractuale, refuzând prezentarea reprezentanților CNAM a unui șir de documente medicale solicitate.

Constatările efectuate în cadrul evaluării și rezultatul examinării petițiilor parvenite în adresa CNAM au stat la baza rezilierii contractului încheiat cu „Pro Sano” SRL, iar persoanele înregistrate pe listele medicilor de familie din instituția respectivă au fost redirecționate pentru acordarea asistenței medicale în cadrul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău