Reacția CNAM la protestul organizat de Centrul Medical „Pro Sano” SRL

24 Aug. 2022, 15:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2022, 15:35 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) vine cu precizări cu privire la rezilierea contractului încheiat cu Centrul Medical „Pro Sano” SRL.

Pe parcursul ultimilor ani, în adresa CNAM au parvenit mai multe petiții de la beneficiari privind organizarea defectuoasă a asistenţei medicale în cadrul Centrului Medical „Pro Sano” SRL și încălcarea de către această instituție a drepturilor persoanelor la asistența medicală.

Drept urmare, CNAM a efectuat evaluări la fața locului și a depistat un șir de încălcări. Ulterior, a înaintat prestatorului prescripții privind înlăturarea neajunsurilor, însă pe parcurs s-a constatat că persoanele cu funcții de conducere din instituția medicală nu au luat atitudine față de cele înaintate, iar cetățenilor le era îngrădit în continuare dreptul la servicii medicale de calitate și în volum deplin.

În urma organizării defectuoase a asistenţei medicale și utilizării neregulamentare în anul 2021 a mijloacelor provenite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), Centrul Medical „Pro Sano” a prejudiciat bugetul AOAM cu aproape 600 de mii de lei, ceea ce constituie circa 8% din valoarea totală a contractului încheiat cu CNAM pentru anul trecut.

Instituția medicală era obligată, dar nu a contractat peste 550 de poziții de investigații paraclinice și mai mult de 70 de tipuri de servicii oferite de medicul de familie și medicii specialiști de profil. Astfel, a creat economii prin nevalorificarea banilor prevăzuți pentru efectuarea investigaţiilor paraclinice și serviciilor de fizioterapie și reabilitare.

În consecință, nu a fost asigurat accesul populației la servicii medicale. Este vorba despre pacienți cu boli cronice (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, patologii endocrine ect.), aflați la evidența medicilor de familie și medicilor specialiști, cărora nu le-au fost eliberate bilete de trimitere la unele investigații, fiindu-le încălcat grav dreptul la asistență medicală.

Prestatorul a prescris neregulamentar și neargumentat zeci de rețete pentru medicamente compensate. De asemenea, nu a prescris rețete pentru preparate compensate necesare în profilaxia și tratamentul anemiilor la gravide și a malformațiilor congenitale la făt.

Totodată, Centrul Medical „Pro Sano” nu a asigurat asistenţa medicală stomatologică de urgenţă, precum și examenele medicale anuale profilactice obligatorii la copii și gravide. S-a atestat și lipsa în totalitate a consumabilelor necesare în cadrul activității cabinetului stomatologic.

În cadrul evaluării efectuate în luna mai 2022, prestatorul nu s-a conformat condițiilor contractuale, refuzând prezentarea reprezentanților CNAM a unui șir de documente medicale solicitate.

Constatările efectuate în cadrul evaluării și rezultatul examinării petițiilor parvenite în adresa CNAM au stat la baza rezilierii contractului încheiat cu „Pro Sano” SRL, iar persoanele înregistrate pe listele medicilor de familie din instituția respectivă au fost redirecționate pentru acordarea asistenței medicale în cadrul Asociației Medicale Teritoriale Buiucani.

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău