Record negativ pentru exporturile de porumb din Moldova în 2024! Cea mai mică cantitate din ultimii 4 ani

17 Ian. 2025, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 09:53 // Actual //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat o scădere a volumelor exportate de cereale, cauzată de recoltele mai mici și de presiunile regionale din piața Mării Negre. Deși prețurile au înregistrat o redresare în ultimele luni ale anului, acestea nu au fost suficiente pentru a compensa declinul volumelor exportate, impactând considerabil veniturile din exporturi, constată Iurie Rija de la Agrocereale.

Grâu: Prețuri mai mici, dar redresare la finalul anului

Prețul mediu al grâului exportat în 2024 a fost de 3,51 lei/kg, în scădere față de 3,77 lei/kg în 2023 și 5,39 lei/kg în 2022. Totuși, din octombrie, prețurile au început să crească, atingând 4,09 lei/kg în decembrie.
Exporturile totale de grâu s-au ridicat la 1,128 milioane de tone, în scădere ușoară față de 2023 (1,136 milioane de tone). Însă, în a doua jumătate a anului, volumul exportat a scăzut cu 29%, fiind influențat de stocurile reduse și cererea mai mică pe piața internațională.

Porumb: Recolte slabe și un minim istoric al exporturilor

Exporturile de porumb au atins un minim istoric în 2024, cu doar 306,4 mii tone exportate, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Recolta slabă cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile a limitat drastic disponibilitatea pentru export.
Prețul mediu de export al porumbului a crescut la 4,23 lei/kg, cu 22% mai mare decât în 2023, iar în decembrie 2024 s-a înregistrat un record de 8,71 lei/kg, pe fondul cererii ridicate pentru porumb destinat însămânțării.

Orz: Stabilitate relativă, dar volume mai mici

Exporturile de orz în 2024 au totalizat 143,5 mii tone, un volum aproape similar cu cel din 2023 (149,7 mii tone), dar mult sub nivelul record din 2021 (182,8 mii tone).
Prețul mediu al orzului a fost de 3,15 lei/kg în perioada iulie-decembrie 2024, în ușoară scădere față de 2023 (3,22 lei/kg).

Presiuni regionale și perspective pentru 2025

Reducerea cotelor de export din Rusia și oferta limitată din Ucraina au contribuit la instabilitatea pieței regionale a cerealelor. În Moldova, stocurile reduse și cererea în creștere din regiune ar putea continua să susțină o redresare a prețurilor în prima jumătate a anului 2025. Totuși, producătorii rămân afectați de veniturile reduse din cauza volumelor scăzute exportate în 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA