Rectificare bugetară! Cum împarte Ministerul Finanțelor banii

22 Aug. 2022, 13:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2022, 13:45 // Actual //  Lupu Eduard

Cheltuielile vor crește cu 3,1 miliarde de lei, la 75,4 miliarde de lei, iar veniturile sunt estimate la 58 miliarde de lei, cu 5,2 miliarde de lei mai mult. Deficitul bugetar este prognozat la 17,2 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei mai puțin, potrivit propunerilor de modificare a legii bugetului pentru anul 2022.

Impozitele și taxe sunt principala sursă de venit la bugetul țării. Acestea se majorează cu 3,5 miliarde de lei, sau cu circa 7,4% și vor constitui 51,4  miliarde de lei. Intrările din granturi vor crește cu 1,3 miliarde de lei, sau cu circa 53,0% și vor constitui 3,7 miliarde de lei. Încasările din alte venituri se majorează cu 441,5 mil. lei, sau cu circa 19,3% și vor constitui 2,7 miliarde de lei.

Suma transferurilor între bugetul de stat si bugetele locale pentru proiectele finanțate din surse externe se diminuează cu 5,4 mil. lei și va constitui 16,4 miliarde de lei.

La capitolul cheltuieli, cele mai semnificative majorări se propun a fi operate la protecția socială – 1,7 miliarde de lei, la 19 miliarde de lei. Este vorba de acordarea unui suport financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, al căror cuantum lunar nu depășește 5000 lei, majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului;

Pentru serviciile de stat cu destinație generala, suplimentar vor fi alocați suplimentar 996,7 mil. lei, în special pentru gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților din Ucraina. Pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și proiectului „Modemizarea Tehnicii Agricole si Echipamentului post-recoltare, dar și Fondului rutier – 973,7 mil. lei mai mult, la 11 miliarde de lei.

Finanțele își propun să taie cheltuielile de la ocrotirea sănătății – 897,7 mil. lei, la 8 miliarde de lei, care sun atribuite în special cheltuielilor pentru COVID-19. De asemenea, de la protecția mediului cheltuielile vor fi reduse cu 101 mil. de lei – 456 mil. de lei.

Urmare e resurselor financiare tot mai scumpe de pe intern, Ministerul Finanțelor afirmă că pentru acoperirea deficitului bugetar se orientează la resursele de creditare oferite pe plan extern de către partenerii de dezvoltare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Aproape jumătate dintre moldoveni susțin că vor o republică prezidențială în care președintele are toată puterea și poartă întreaga răspundere, arată datele sondajului prezentat de IMAS, „Barometrului Socio-Politic – iulie 2024”.

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenți au optat pentru o republică parlamentară.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie 2024, pe un eșantion de 1.093 de persoane din 90 de localități, având o marjă de eroare de plus-minus 3%.

Până în anul 2016, președintele Republicii Moldova era ales de către deputați cu cel puțin 50% plus unu din voturi. Curtea Constituțională de la Chișinău a decis ulterior că procedura de alegere a președintelui în Parlament este neconstituțională, ceea ce a dus la alegerea președintelui Igor Dodon de către popor.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău