Rectificare bugetară! Cum împarte Ministerul Finanțelor banii

22 Aug. 2022, 13:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2022, 13:45 // Actual //  Lupu Eduard

Cheltuielile vor crește cu 3,1 miliarde de lei, la 75,4 miliarde de lei, iar veniturile sunt estimate la 58 miliarde de lei, cu 5,2 miliarde de lei mai mult. Deficitul bugetar este prognozat la 17,2 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei mai puțin, potrivit propunerilor de modificare a legii bugetului pentru anul 2022.

Impozitele și taxe sunt principala sursă de venit la bugetul țării. Acestea se majorează cu 3,5 miliarde de lei, sau cu circa 7,4% și vor constitui 51,4  miliarde de lei. Intrările din granturi vor crește cu 1,3 miliarde de lei, sau cu circa 53,0% și vor constitui 3,7 miliarde de lei. Încasările din alte venituri se majorează cu 441,5 mil. lei, sau cu circa 19,3% și vor constitui 2,7 miliarde de lei.

Suma transferurilor între bugetul de stat si bugetele locale pentru proiectele finanțate din surse externe se diminuează cu 5,4 mil. lei și va constitui 16,4 miliarde de lei.

La capitolul cheltuieli, cele mai semnificative majorări se propun a fi operate la protecția socială – 1,7 miliarde de lei, la 19 miliarde de lei. Este vorba de acordarea unui suport financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, al căror cuantum lunar nu depășește 5000 lei, majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului;

Pentru serviciile de stat cu destinație generala, suplimentar vor fi alocați suplimentar 996,7 mil. lei, în special pentru gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților din Ucraina. Pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și proiectului „Modemizarea Tehnicii Agricole si Echipamentului post-recoltare, dar și Fondului rutier – 973,7 mil. lei mai mult, la 11 miliarde de lei.

Finanțele își propun să taie cheltuielile de la ocrotirea sănătății – 897,7 mil. lei, la 8 miliarde de lei, care sun atribuite în special cheltuielilor pentru COVID-19. De asemenea, de la protecția mediului cheltuielile vor fi reduse cu 101 mil. de lei – 456 mil. de lei.

Urmare e resurselor financiare tot mai scumpe de pe intern, Ministerul Finanțelor afirmă că pentru acoperirea deficitului bugetar se orientează la resursele de creditare oferite pe plan extern de către partenerii de dezvoltare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău