Banca Mondială a prezentat perspectivele economice pentru Republica Moldova. Astfel, Potrivit Băncii Mondiale, riscurile interne sunt relaționate cu instabilitatea politică, slăbiciunea instituțională și constrângerile de ordin politic în implementarea reformelor sistemului judiciar și a celor structurale.
Economia fragilă și nivelele scăzute de productivitate sunt accentuate de intervenția statului în economie, de spațiul fiscal care se contractă, de intermedierea financiară scăzută și de provocările de guvernanță. Avansarea reformelor structurale pe termen lung, pe fundalul măsurilor de recuperare economică și al frământărilor politice, este de o importanță primordială.
Banca Mondială spune că redresarea economică va depinde în primul rând de finanțarea externă, în mod special de negocierea reușită a unui nou program al FMI. De asemenea, redresarea economiei va depinde și de succesul campaniei de vaccinare.
Potrivit Băncii Mondiale, pe viitor, Moldova va trebui să gestioneze inegalitatea de șanse și să accelereze crearea de locuri de muncă în sectorul privat. În sfârșit, așa cum a arătat episodul de secetă severă din anul 2020, economia este foarte vulnerabilă la episoadele de vreme extremă.
De asemenea, Banca Mondială preconizează că datoria publică va crește constant, rămânând, totuși, relativ scăzută conform standardelor internaționale, din cauza că întreprinderile sunt într-o situație dificlă, iar gospodăriile suferă de condiții nefavorabile pe piața muncii.