Reformă fiscală în Moldova! Ce prevede noua politică fiscală și vamală pentru anul 2025

09 Iul. 2024, 07:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iul. 2024, 07:18 // Actual //  bani.md

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a prezentat proiectul modificare a legislației fiscale și vamale, care vizează adaptarea la standardele europene și îmbunătățirea condițiilor economice interne. Proiectul propune modificări și completări la 13 legi naționale, cu accent pe reforme în administrarea vamală, aplicarea TVA și accizelor, anularea unor privilegii fiscale și vamale, printre altele.

Una dintre cele mai semnificative propuneri este majorarea cu 10% a cuantumului scutirilor de impozit pe venitul persoanelor fizice pentru anul viitor, prima ajustare majoră din 2023-2024. De asemenea, se propune ajustarea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe bunurile imobiliare în 2025, o schimbare ce ar putea avea un impact considerabil pentru proprietățile cu o valoare estimată semnificativă.

O altă inovație majoră este introducerea noțiunii de „program de loialitate a planului de opțiuni pe acțiuni”, destinat angajaților companiilor rezidente. Acest program va permite angajaților să achiziționeze sau să primească acțiuni ale companiilor lor la prețuri preferențiale sau gratuit, consolidând legătura lor cu capitalul social al angajatorului.

În ceea ce privește administrarea fiscală, proiectul prevede sancțiuni mai aspre pentru companiile care nu instalează terminale de plată fără numerar, cu amenzi variabile între 4.000 și 6.000 de lei, și aplicarea unor noi penalități în cazul neconformității repetate.

Printre alte măsuri notabile se numără ajustarea ratelor accizelor pentru produsele din tutun și accesorii, extinderea veniturilor neimpozabile reglementate de Codul fiscal și acordarea dreptului de deducere a provizioanelor pentru instituțiile de credit nebancare.

Ministerul Finanțelor estimează că implementarea acestor măsuri nu va avea un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare, dar va sprijini lichiditatea întreprinderilor și va stimula creșterea economică pe termen lung.

Proiectul de lege a fost deja supus unor consultări ample la nivelul Ministerului de Finanțe și al Comisiei Naționale pentru Consultare și Negociere Colectivă și urmează să fie discutat în Parlament pentru aprobare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ