Reformă fiscală în Moldova! Ce prevede noua politică fiscală și vamală pentru anul 2025

09 Iul. 2024, 07:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iul. 2024, 07:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a prezentat proiectul modificare a legislației fiscale și vamale, care vizează adaptarea la standardele europene și îmbunătățirea condițiilor economice interne. Proiectul propune modificări și completări la 13 legi naționale, cu accent pe reforme în administrarea vamală, aplicarea TVA și accizelor, anularea unor privilegii fiscale și vamale, printre altele.

Una dintre cele mai semnificative propuneri este majorarea cu 10% a cuantumului scutirilor de impozit pe venitul persoanelor fizice pentru anul viitor, prima ajustare majoră din 2023-2024. De asemenea, se propune ajustarea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe bunurile imobiliare în 2025, o schimbare ce ar putea avea un impact considerabil pentru proprietățile cu o valoare estimată semnificativă.

O altă inovație majoră este introducerea noțiunii de „program de loialitate a planului de opțiuni pe acțiuni”, destinat angajaților companiilor rezidente. Acest program va permite angajaților să achiziționeze sau să primească acțiuni ale companiilor lor la prețuri preferențiale sau gratuit, consolidând legătura lor cu capitalul social al angajatorului.

În ceea ce privește administrarea fiscală, proiectul prevede sancțiuni mai aspre pentru companiile care nu instalează terminale de plată fără numerar, cu amenzi variabile între 4.000 și 6.000 de lei, și aplicarea unor noi penalități în cazul neconformității repetate.

Printre alte măsuri notabile se numără ajustarea ratelor accizelor pentru produsele din tutun și accesorii, extinderea veniturilor neimpozabile reglementate de Codul fiscal și acordarea dreptului de deducere a provizioanelor pentru instituțiile de credit nebancare.

Ministerul Finanțelor estimează că implementarea acestor măsuri nu va avea un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare, dar va sprijini lichiditatea întreprinderilor și va stimula creșterea economică pe termen lung.

Proiectul de lege a fost deja supus unor consultări ample la nivelul Ministerului de Finanțe și al Comisiei Naționale pentru Consultare și Negociere Colectivă și urmează să fie discutat în Parlament pentru aprobare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău