Agenția Rezerve Materiale anunța că licitația de achiziție a grâului pentru completarea rezervei de stat a eșuat, în condițiile în care nu a fost depusă nicio ofertă.
Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari acuză agenția de diletantism fără să-și coordoneze acțiunile cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. „Regretăm că nu a fost un dialog pe acest subiect cu asociațiile fermierilor”.
Condiția de bază a licitației a fost cerința că furnizorul să livreze grâu în cantități cuprinse între 2 și 6 mii tone. Nu știu de unde a apărut aceasta inepția. Organizatorii licitației nu au analizat deloc situația pe piața cerealelor și structura producătorilor de grâu după capacități de producere.
„Marea majoritatea agricultorilor nu dispun de asemenea cantități. Chiar și producătorii agricoli mari anul curent, în situația secetei, au recoltat între 1000 și 1500 de tone de grâu. Agricultori mijlocii dispun de cantități până la 500 de tone de grâu. De fermieri mici nici nu vorbesc. Doar magnații de la agroholdinguri au putut furniza grâu în rezerva de stat conform cerințelor față de lotul minimal de livrare. Însă acestora nu i-a convenit prețul propus de 5,2 lei per kg, întrucât în prezent ei se ocupă cu procurarea grâului ieftin din Ucraina undeva cu 3,5 lei și reexportul acestuia undeva cu 6 lei per kg. Iar producătorii agricoli autohtoni rămân cu grâu în depozite, întrucât prețuri actuale pe piața cerealelor pentru majoritatea covârșitoare a agricultorilor sunt mai mici decât prețul de cost”, susține Slusari.
Doar după ce au dat-o în bară, cei de la Agenția Rezervelor Materiale au decis să facă consultări cu reprezentanții fermierilor mici și mijlocii, care vor avea loc azi , la orele 14.00 la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Agenția Rezerve Materiale intenționa să cumpere 41,7 mii tone de grâu alimentar de la fermieri în sumă de 201,6 mil. de lei.