Regulile de intrare în Moldova au fost schimbate. Cine poate să nu stea în carantină și ce excepții sunt aplicate

18 Iul. 2021, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2021, 13:41 // Actual //  MD Bani

Comisia Națională de Sănătate Publică a introdus noi restricții pentru a combate răspândirea coronavirusului. Regulile vor intra în vigoare pe 19 iulie și se referă în principal la intrarea în țară.

Conform noilor reguli, cei care intră în Moldova cu avionul, autobuzul sau trenul trebuie să prezinte un test negativ pentru coronavirus, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Documentul trebuie să fie în română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Cei care nu au testul trebuie să petreacă două săptămâni în carantină. Acest lucru se aplică chiar și acelor călători care au petrecut ultimele două săptămâni în țările din zona verde, cu rate de infecție scăzute.

Cei care vor fi izolați vor fi obligați să completeze un card epidemiologic și să semneze o declarație de responsabilitate personală pentru respectarea carantinei în următoarele două săptămâni.

Lista țărilor din zonele verzi și roșii ar trebui întocmită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Documentul va fi actualizat în fiecare vineri și va intra în vigoare luni.

Comisia a identificat, de asemenea, excepții de la noile reguli.

Excepțiile se referă la cei care sosesc din zona verde, care pot furniza un document de vaccinare completă, după care au trecut cel puțin 14 zile, în română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă, copii sub șase ani, studenți care merg la examene sau la studii, minori însoțiți de adulți vaccinați, echipaje de zboruri internaționale de pasageri, precum și șoferi de camioane, oficiali de frontieră, deținătorii pașapoartelor diplomatice, cei care călătoresc în tranzit și alte categorii. De asemenea, toate aceste persoane nu ar trebui să prezinte simptome de coronavirus.

Mai mult, cei care provin din țările din zona roșie trebuie să fie auto-izolați timp de două săptămâni. Dar există și aici excepții. Cei care nu au simptome de coronavirus și au un certificat de vaccinare completă pot să nu stea în carantină. Acest lucru se aplică și copiilor sub șase ani, copiilor de la șase la 18 ani care au un test de coronavirus negativ, celor care au avut COVID-19 și pot oferi un test de anticorpi care are cel puțin 90 de zile. În plus, carantina nu este necesară pentru cei care tranzitează Moldova.

Cei care au petrecut deja șapte zile în carantină și nu au contractat coronavirus pot face un test COVID-19 și, dacă este negativ, pot ieși din autoizolare.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO