Regulile de intrare în Moldova au fost schimbate. Cine poate să nu stea în carantină și ce excepții sunt aplicate

18 Iul. 2021, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iul. 2021, 13:41 // Actual //  MD Bani

Comisia Națională de Sănătate Publică a introdus noi restricții pentru a combate răspândirea coronavirusului. Regulile vor intra în vigoare pe 19 iulie și se referă în principal la intrarea în țară.

Conform noilor reguli, cei care intră în Moldova cu avionul, autobuzul sau trenul trebuie să prezinte un test negativ pentru coronavirus, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Documentul trebuie să fie în română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Cei care nu au testul trebuie să petreacă două săptămâni în carantină. Acest lucru se aplică chiar și acelor călători care au petrecut ultimele două săptămâni în țările din zona verde, cu rate de infecție scăzute.

Cei care vor fi izolați vor fi obligați să completeze un card epidemiologic și să semneze o declarație de responsabilitate personală pentru respectarea carantinei în următoarele două săptămâni.

Lista țărilor din zonele verzi și roșii ar trebui întocmită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Documentul va fi actualizat în fiecare vineri și va intra în vigoare luni.

Comisia a identificat, de asemenea, excepții de la noile reguli.

Excepțiile se referă la cei care sosesc din zona verde, care pot furniza un document de vaccinare completă, după care au trecut cel puțin 14 zile, în română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă, copii sub șase ani, studenți care merg la examene sau la studii, minori însoțiți de adulți vaccinați, echipaje de zboruri internaționale de pasageri, precum și șoferi de camioane, oficiali de frontieră, deținătorii pașapoartelor diplomatice, cei care călătoresc în tranzit și alte categorii. De asemenea, toate aceste persoane nu ar trebui să prezinte simptome de coronavirus.

Mai mult, cei care provin din țările din zona roșie trebuie să fie auto-izolați timp de două săptămâni. Dar există și aici excepții. Cei care nu au simptome de coronavirus și au un certificat de vaccinare completă pot să nu stea în carantină. Acest lucru se aplică și copiilor sub șase ani, copiilor de la șase la 18 ani care au un test de coronavirus negativ, celor care au avut COVID-19 și pot oferi un test de anticorpi care are cel puțin 90 de zile. În plus, carantina nu este necesară pentru cei care tranzitează Moldova.

Cei care au petrecut deja șapte zile în carantină și nu au contractat coronavirus pot face un test COVID-19 și, dacă este negativ, pot ieși din autoizolare.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 11:03
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 11:03 // Uncategorized //  Ursu Victor

Prețul aurului a atins luni un nou maxim istoric, depășind pragul de 3 110 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, potrivit datelor publicate de Trading Economics. Evoluția este alimentată de creșterea interesului investitorilor pentru activele de refugiu, în contextul unei tensiuni sporite în comerțul global.

Tensiunile s-au amplificat după ce presa internațională a relatat că Donald Trump urmează să anunțe miercuri un plan de majorare a tarifelor vamale pentru produse provenite dintr-un număr extins de țări, ceea ce a accentuat volatilitatea pe piețele financiare.

Pe bursa Comex, contractele futures pentru livrarea în aprilie au crescut luni cu 1%, ajungând la 3 118 dolari pe uncie. De la începutul anului, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 18%, marcând astfel cel mai mare avans trimestrial din 1986 încoace.

În paralel, prețul argintului a crescut cu 0,6%, atingând valoarea de 34,855 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Potrivit estimărilor Goldman Sachs, prețul aurului ar putea ajunge până la 3 300 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, în cazul în care tensiunile geopolitice și comerciale vor continua să se adâncească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ