În august 2023, Ucraina a primit aproape 1,1 miliarde de metri cubi de gaze din UE și Moldova. Importul de gaze naturale în Ucraina s-a ridicat la 1,096 miliarde de metri cubi, dintre care 66% au fost depozitate în modul „depozit vamal”, iar 34% au fost livrate de serviciul de scurtă distanță în scopul pompării în „depozitul vamal”. Principalele volume au fost importate pentru depozitare în Ucraina de către comercianții nerezidenți, arată datele operatorului de transport ucrainean de gaze.
Liderul în transportul de gaze către Ucraina în această lună a fost Slovacia, de unde au ajuns 611,8 milioane de metri cubi sau 56% din toate volumele în august. Volumele din direcția maghiară s-au ridicat la 215,9 milioane de metri cubi (aproximativ 20%), 166,9 milioane de metri cubi au venit din Moldova (15%), iar din Polonia — 98,4 milioane de metri cubi (9%).
În total, de la începutul anului 2023, în Ucraina au ajuns peste 1,884 miliarde de metri cubi de gaze naturale din țările UE și Moldova. Iulie-august 2023 a fost marcat de o cerere deosebit de mare în rândul comercianților străini pentru serviciile HTS (serviciul de transport al gazelor din Ucraina) ucrainene și PSG (serviciul de stocare al gazelor).
„Indicatorii importului de gaze naturale în august indică faptul că această tendință va continua cel puțin în septembrie. În prezent, aproape toate punctele de intrare din vest la GTS ucrainean funcționează la capacitate maximă: Polonia a folosit 81% în iulie-august, Ungaria – 89%, invers virtual prin Moldova – 98%. Există, de asemenea, o oportunitate de a crește volumele din partea slovacă”, a menționat directorul general al OGTSU, Dmytro Lippa.
Ukrtransgaz au efectuat simulări ale scenariilor de stres ale infrastructurii de gaze a Ucrainei în condițiile sezonului de iarnă 2023/2024. Potrivit evaluării grupului de experți, scenariile de stres simulate au confirmat fiabilitatea ridicată a infrastructurii de gaze ucrainene, în special stocarea și transportul gazelor clienților serviciilor străine, chiar și în condițiile riscului militar de deteriorare a principalelor active.
În perioada iunie-iulie a acestui an, S.A. Energocom anunța că a efectuat cu succes mai multe licitații la cererea S.A. Moldovagaz și a achiziționat aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din surse proprii de finanțare. O parte semnificativă din această cantitate este destinată consumului curent, în timp ce restul a fost stocat în depozite subterane din România și Ucraina, pentru a fi utilizat în timpul sezonului rece al anului 2023-2024.