Republica Moldova a scăpat de dominația metanului politic de la Gazprom! Are în Ucraina 167 de milioane metri cubi

03 Sept. 2023, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2023, 14:09 // Actual //  bani.md

În august 2023, Ucraina a primit aproape 1,1 miliarde de metri cubi de gaze din UE și Moldova. Importul de gaze naturale în Ucraina s-a ridicat la 1,096 miliarde de metri cubi, dintre care 66% au fost depozitate în modul „depozit vamal”, iar 34% au fost livrate de serviciul de scurtă distanță în scopul pompării în „depozitul vamal”. Principalele volume au fost importate pentru depozitare în Ucraina de către comercianții nerezidenți, arată datele operatorului de transport ucrainean de gaze.

Liderul în transportul de gaze către Ucraina în această lună a fost Slovacia, de unde au ajuns 611,8 milioane de metri cubi sau 56% din toate volumele în august. Volumele din direcția maghiară s-au ridicat la 215,9 milioane de metri cubi (aproximativ 20%), 166,9 milioane de metri cubi au venit din Moldova (15%), iar din Polonia — 98,4 milioane de metri cubi (9%).

În total, de la începutul anului 2023, în Ucraina au ajuns peste 1,884 miliarde de metri cubi de gaze naturale din țările UE și Moldova. Iulie-august 2023 a fost marcat de o cerere deosebit de mare în rândul comercianților străini pentru serviciile HTS (serviciul de transport al gazelor din Ucraina) ucrainene și PSG (serviciul de stocare al gazelor).

„Indicatorii importului de gaze naturale în august indică faptul că această tendință va continua cel puțin în septembrie. În prezent, aproape toate punctele de intrare din vest la GTS ucrainean funcționează la capacitate maximă: Polonia a folosit 81% în iulie-august, Ungaria – 89%, invers virtual prin Moldova – 98%. Există, de asemenea, o oportunitate de a crește volumele din partea slovacă”, a menționat directorul general al OGTSU, Dmytro Lippa.

Ukrtransgaz au efectuat simulări ale scenariilor de stres ale infrastructurii de gaze a Ucrainei în condițiile sezonului de iarnă 2023/2024. Potrivit evaluării grupului de experți, scenariile de stres simulate au confirmat fiabilitatea ridicată a infrastructurii de gaze ucrainene, în special stocarea și transportul gazelor clienților serviciilor străine, chiar și în condițiile riscului militar de deteriorare a principalelor active.

În perioada iunie-iulie a acestui an, S.A. Energocom anunța că a efectuat cu succes mai multe licitații la cererea S.A. Moldovagaz și a achiziționat aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale din surse proprii de finanțare. O parte semnificativă din această cantitate este destinată consumului curent, în timp ce restul a fost stocat în depozite subterane din România și Ucraina, pentru a fi utilizat în timpul sezonului rece al anului 2023-2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ