Republica Moldova fură de sub nas Bucureștiului afacerea cu azerii

10 Apr. 2024, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2024, 13:52 // Actual //  bani.md

Moldova dorește ca compania petrolieră de stat SOCAR să lanseze producția de îngrășăminte pe teritoriul său, a declarat Victor Parlicov, ministrul energiei al Republicii Moldova.

„Având în vedere expertiza companiei petroliere de stat din Azerbaidjan SOCAR în producția de îngrășăminte, există un potențial de colaborare în acest sector. România și Bulgaria fiind piețe semnificative pentru îngrășăminte, ar fi strategic să se înființeze unități de producție mai aproape de aceste piețe. La fel și apropierea Moldovei de Ucraina, o altă piață majoră. În ciuda producției anterioare substanțiale de îngrășăminte a Ucrainei, incertitudinile apărute în urma războiului ridică semne de întrebare cu privire la producția sa viitoare. Prin urmare, suntem dornici să colaborăm cu SOCAR sau cu afiliații săi pentru a iniția producția de îngrășăminte în Moldova. Ca națiune agricolă, Moldova nu folosește doar aceste produse pe plan intern, ci servește și ca un centru logistic esențial pentru exportul în țările UE și Ucraina”, a spus miinistrul într-un interviu pentru agenția azeră Trend.

Parlicov a menționat că Moldova este deschisă posibilității ca SOCAR să investească în infrastructura de distribuție a gazelor din țară.

SOCAR Carbamide este specializată în producția de îngrășăminte, în special îngrășăminte cu azot, cum ar fi ureea. În ultimii cinci ani, întreprinderea a realizat o producție semnificativă, producând un total de 1,64 milioane de tone de îngrășăminte cu azot, 1,23 milioane de tone fiind exportate către diverse destinații.

Numai în 2023, întreprinderea a produs 454.000 de tone de uree, 78,3% din producție fiind îndreptată către piețele de export. Partea rămasă a fost alocată pentru a satisface cererea internă din Azerbaidjan. Uzina funcționează la o capacitate zilnică de două mii de tone de uree și 1,2 mii de tone de amoniac.

Fertilizanții produși de de SOCAR Carbamide sunt livrați în Turcia, România, Bulgaria, Albania, Italia, Georgia și mai multe țări din America de Sud.

Anterior, cei de la SOCAR negociuau cu Bucureștiul pentru construcția unei fabrici de îngrășăminte, însă negocierile au fost abandonate, iar acum atenția este întreptată spre Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 12:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 12:19 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat subiectul expirerii contractului de tranzit al gazului pe teritoriul Ucrainei, subliniind importanța găsirii unor soluții viabile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze, în special pentru malul stâng al Nistrului, care depinde de această sursă. „La 31 decembrie 2004 expiră contractul de tranzit a gazului pe teritoriul Ucrainei. Și avem malul stâng, unde trebuie să fim oameni de stat și să ne gândim la cetățenii noștri,” a declarat Grosu.

Acesta a menționat că în prezent se urmăresc cu atenție evoluțiile dintre partea ucraineană și cea rusă în ceea ce privește acordurile de tranzit, făcând referire și la infrastructura de transport, care a fost mai puțin afectată în timpul conflictului.

„Înțelegem foarte bine că Rusia continuă să exporte gaze spre Uniunea Europeană, iar infrastructura este crucială pentru acest lucru,” a subliniat președintele Parlamentului.

Grosu a adăugat că ministrul Energiei, Victor Parlicov, va discuta cu Gazprom pentru a analiza opțiunile disponibile în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere între Gazprom și Naftogaz, compania ucraineană.

„Avem alternative, avem și alte trasee prin care putem rezolva problema,” a afirmat el, menționând că și numirea noii componențe a Consiliului de Administrație va face obiectul unor discuții. „De mult nu s-a discutat despre asta,” a concluzionat Igor Grosu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău