Republica Moldova, în pericol! Barna: Chișinăul are nevoie de o Românie puternică

15 Feb. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Feb. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova e în pericol şi are nevoie de o Românie fermă şi politicieni care să nu arunce inconştienţi mesaje confuze, afirmă vicepreşedintele USR Dan Barna.

„Rusia nu scapă nicio ocazie să ameninţe Republica Moldova. O face folosindu-se de vocile oficiale (ministrul de Externe, Serghei Lavrov, de exemplu), dar şi de acţiunile unor politicieni locali aflaţi sub o evidentă influenţă a Kremlinului. Faptul că aceste ameninţări nu sunt doar retorică şi devin realitate a fost confirmat zilele trecute de preşedinta Moldovei. Declaraţiile Preşedintei Maia Sandu privind planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici e un semnal cât se poate de clar că Rusia vrea să continue războiul şi în alte state. Iar de data asta poate fi vorba de chiar fraţii noştri de peste Prut”, afirmă Dan Barna.

Vicepreşedintele USR opinează că România mai mult ca niciodată ar trebui să fie alături de Republica Moldova pentru că „are un milion de cetăţeni români cu acte acolo care în orice moment pot cere, legitim, ajutor de la statul român”.

„Iar ai noştri ce fac? Pentru România, stabilitatea regiunii este importantă. A Moldovei cu atât mai mult, în numele relaţiei speciale dintre cele două state şi pentru că ne-am angajat de-a lungul anilor să sprijinim eforturile Chişinăului de a face un pas final în comunitatea europeană. Avem la Chişinău un Preşedinte, Maia Sandu, care demonstrează zilnic că poate menţine ordinea constituţională în vremuri foarte grele pentru Republica Moldova. În acelaşi timp, la Bucureşti e iar criză de anemie a autorităţilor române care, de la dezvăluirea planurilor ruseşti pentru Moldova, nu s-au obosit să comunice ceva ca să nu mai vorbim de întâlnirea cel puţin neinspirată a lui Ciolacu şi Dâncu din noiembrie cu primarul sponsorizat de ruşi din Chişinău. Ce să înţelegă moldoveanul de rând din poza aia? Că omul ruşilor din Moldova e susţinut de cel care se vrea premierul României? În trecut, România a ezitat şi a făcut alegeri proaste când a fost vorba despre relaţia cu Moldova. Hai să ieşim din ziua cârtiţei şi să nu tot repetăm aceleaşi greşeli. Domnule Preşedinte Iohannis, faceţi un mic efort, ieşiţi public şi daţi un mesaj clar de susţinut Moldova. Sunt două ţări care tot aşteaptă să faceţi asta”, încheie Barna.

Preşedintele Maia Sandu a atribuit Administraţiei Rusiei presupuse planuri de provocare a unor „violenţe” în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes. „Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră”, a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi „schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă”. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de „distrugere” a Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău