Gazprom este în pragul prăbușirii. Analiza Reuters despre dezastrul care pândește gigantul energetic al Rusiei

15 Feb. 2023, 06:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Feb. 2023, 06:09 // Actual //  Lupu Eduard

Nivelul vânzărilor Gazprom pentru prima lună a anului 2023 și previziunile experților indică faptul că veniturile monopolistului rus din exporturi s-ar putea prăbuși imediat la jumătate, scrie Reuters.

Acest lucru va crește presiunea asupra bugetului Rusiei, care a avut deja un deficit de 25 de miliarde de dolari în ianuarie.

În ianuarie, veniturile Gazprom din vânzarea de gaze în străinătate s-au ridicat la doar 3,4 miliarde de dolari, comparativ cu 6,3 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, a raportat Reuters.

Fostul manager al Gazprom a fost mai direct. „Munca a sute de oameni care au petrecut zeci de ani construind sistemul de export este acum aruncată la toaletă”, a declarat fostul manager pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, temându-se de represalii.

Motivul este scăderea exporturilor. Anul trecut, s-au prăbușit deja la aproape jumătate, atingând minimul post-sovietic. Anul acesta tendința descendentă a continuat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calculat că de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a redus aprovizionarea cu gaze către UE cu 80%. Până la sfârșitul anului trecut, Rusia a furnizat doar aproximativ 7,5% din necesarul de gaze ale Europei de Vest, față de aproximativ 40% în 2021.

Până pe 24 februarie, Rusia era încrezătoare că va vinde mai mult gaz Europei. Pentru a compensa scăderea veniturilor, Rusia încearcă să mărească capacitatea conductelor către Turcia și China. Dar dacă noile contracte vor fi la fel de profitabile precum contractele cu Europa de Vest este o mare întrebare.

Gazprom și China nu dezvăluie prețul convenit la gaz, dar este cu mult sub prețurile actuale de pe piață. Costul gazului a fost stabilit în timpul construcției conductei Power of Siberia.

Potrivit lui Ronald Smith, analist senior de petrol și gaze la BCS Global Markets, prețul gazului exportat în China în 2022 a fost în medie de 270 USD per 1.000 de metri cubi. Acest lucru este mult mai mic decât prețurile din Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău