Gazprom este în pragul prăbușirii. Analiza Reuters despre dezastrul care pândește gigantul energetic al Rusiei

15 Feb. 2023, 06:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Feb. 2023, 06:09 // Actual //  Lupu Eduard

Nivelul vânzărilor Gazprom pentru prima lună a anului 2023 și previziunile experților indică faptul că veniturile monopolistului rus din exporturi s-ar putea prăbuși imediat la jumătate, scrie Reuters.

Acest lucru va crește presiunea asupra bugetului Rusiei, care a avut deja un deficit de 25 de miliarde de dolari în ianuarie.

În ianuarie, veniturile Gazprom din vânzarea de gaze în străinătate s-au ridicat la doar 3,4 miliarde de dolari, comparativ cu 6,3 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, a raportat Reuters.

Fostul manager al Gazprom a fost mai direct. „Munca a sute de oameni care au petrecut zeci de ani construind sistemul de export este acum aruncată la toaletă”, a declarat fostul manager pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, temându-se de represalii.

Motivul este scăderea exporturilor. Anul trecut, s-au prăbușit deja la aproape jumătate, atingând minimul post-sovietic. Anul acesta tendința descendentă a continuat.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calculat că de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a redus aprovizionarea cu gaze către UE cu 80%. Până la sfârșitul anului trecut, Rusia a furnizat doar aproximativ 7,5% din necesarul de gaze ale Europei de Vest, față de aproximativ 40% în 2021.

Până pe 24 februarie, Rusia era încrezătoare că va vinde mai mult gaz Europei. Pentru a compensa scăderea veniturilor, Rusia încearcă să mărească capacitatea conductelor către Turcia și China. Dar dacă noile contracte vor fi la fel de profitabile precum contractele cu Europa de Vest este o mare întrebare.

Gazprom și China nu dezvăluie prețul convenit la gaz, dar este cu mult sub prețurile actuale de pe piață. Costul gazului a fost stabilit în timpul construcției conductei Power of Siberia.

Potrivit lui Ronald Smith, analist senior de petrol și gaze la BCS Global Markets, prețul gazului exportat în China în 2022 a fost în medie de 270 USD per 1.000 de metri cubi. Acest lucru este mult mai mic decât prețurile din Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău