Republica Moldova începe anul cu un munte de bani, dar companiile nu se înghesuie să ia credite cu „pistolul la tâmplă”

14 Feb. 2024, 11:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
14 Feb. 2024, 11:48 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În luna ianuarie 2024, lichiditatea excesivă a consemnat valoarea medie de 12,7 miliarde lei și a crescut de la 9,4 miliarde de lei în trimestrul patru al anului 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

„Întrucât pe piața valutară s-a creat proficit de valuta, BNM a intervenit prin procurări de valută, astfel, fiind vărsată pe piața monetară un volum suplimentar de lichiditate în MDL. Totodată, în urma deciziilor de diminuare a ratei de bază și drept consecință, diminuarea ratelor dobânzilor la depozitele la termen în MDL, s-au diminuat și soldurile acestor depozite, determinând reducerea lichidității din sistemul bancar. Totuși, acest surplus rămâne a fi considerabil și poate avea pe termen scurt un impact pozitiv asupra cererii agregate, a cursului valutar și poate genera presiuni inflaționiste. În același timp, pe termen mediu, în urma schimbării trendului pe piață valutară și a continuării trendului de scădere pe piața ratelor dobânzilor, acest exces de lichiditate se va reduce semnificativ, având un impact direct asupra resurselor de creditare, generând presiuni dezinflaționiste”, explică BNM excesul de lichiditate din sistemul bancar.

Guvernatoarea BNM susține că respectivele resurse financiare trebuie atrase în afaceri pentru a reporni economia.

„Pentru că banii, în loc să ajungă în economia reală, sunt menţinuţi sub formă de lichiditate excesivă. Ne străduim să creştem cererea de creditare pentru anii 2024-2025. Eu mi-aşi dori ca într-un an-doi acest raport asupra inflaţiei să nu mai conţină acest grafic cu lichiditate excesivă de 10 miliarde de lei şi să vedem că aceşti bani, cel puţin o parte din bani să ajungă în economia reală”, a punctat Dragu.

Potrivit șefei BNM, pentru banca centrală sunt costisitoare lichiditățile excesive.

Companiile se plâng pe condițiile drastice ale băncilor în acordarea creditelor, dar și a costurilor pe care nu și le permit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău