Premierul moldovean, Dorin Recean, a afirmat că republica nu mai este dependentă de gazul rusesc. Republica Moldova a reușit să nu mai consume combustibil din Rusia pentru că s-a conectat la rețeaua energetică europeană.
„Dacă (anterior) 100% din resursele energetice consumate de Republica Moldova erau din Rusia, acum republica poate face față fără aprovizionarea cu gaze şi fără electricitatea din Federația Rusă. Republica Moldova nu mai consumă gaze ruseşti. Este integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial”, le-a declarat Recean reporterilor.
Țara se află în starea de urgență, care a fost declarată, între altele, din cauza crizei energetice, care a apărut pe fondul problemelor cu deficitul de gaze și a creșterii bruşte a prețurilor la combustibili. Din decembrie 2022, compania Moldovagaz primește gaze din două surse – de la întreprinderea de stat Energocom și de la Gazprom din Rusia. Gazul rusesc este transportat în Transnistria, în timp ce restul Republicii Moldova utilizează gaze din rezervele acumulate (peste 200 de milioane de metri cubi).
Guvernul a raportat anterior că țara nu are propriile spații de depozitare, astfel că rezervele de gaze moldovenești sunt stocate în Ucraina și în România. În luna octombrie 2021, autoritățile moldovenești au convenit cu Gazprom să prelungească contractul privind furnizarea de gaze către republică. Holdingul rusesc Gazprom a precizat că își rezervă dreptul de a sista livrările de combustibil către Republica Moldova.