Republica Moldova produce prea puțin ca să zguduie piața UE! Cioloș: Vrem să eliminăm cotele de export

03 Mart. 2023, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2023, 15:02 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova produce prea puțin ca să influențeze piața UE comparativ cu Ucraina care exportă volume foarte mari de producție agricolă, a explicat europarlamentarul, Dacian Cioloș.

„În momentul de față, într-adevăr, sunt cote care nu sunt folosite suficient, deoarece lipsesc capacități de producție pentru produse care să corespundă standardelor europene, să poată fi comercializate pe piața europeană și de asta eu le propun colegilor europeni ca pentru mai multe produse, inclusiv anumite fructe sau produse procesate din fructe sau din produse agricole, să eliminăm complet cotele, pentru că eliminarea cotelor ar da o perspectivă pentru un investitor care vrea să vină să investească într-o unitate de procesare aici, dacă el știe că își va putea exporta produsul în România, în Polonia, în Germania, în Franța, unde va găsi piață fără limite, va veni să facă o investiție. Dacă știe că sunt anumite bariere și anumite limite, nu face investiția asta”, a punctat Cioloș într-un interviu pentru Radio Moldova.

Potrivit lui, producătorii din Republica Moldova, cu capacitatea limitată de a atrage capital pe care au acuma, poate că nu pot îndeplini toată cota respectivă. „Dar dacă se asociază un parteneriat cu deținător de capital din Uniunea Europeană, eu cred că capacitatea de export a Republicii Moldova va crește și asta e ceea ce propun la nivel european și pentru ce mă bat și sper să putem obține în perioada imediat următoare, pentru că sigur nu vom putea liberaliza piața pentru produsele din Ucraina complet”, a mai spus Cioloș.

El a dat exemplul Ucrainei pentru care cotele nu pot eliminate, în condițiile în care e o țară foarte mare, cu cantități mari de produse care pot perturba piața europeană. „Republica Moldova are dimensiune mai mică și oricât ar produce Republica Moldova, nu se pune problema să dezechilibreze piața europeană. În schimb, posibilitatea asta de export a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană poate să însemne foarte mult pentru economia țării”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Sept. 2024, 16:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2024, 16:19 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Potrivit celui mai recent studiu Deloitte, cele mai bogate familii din lume vor ajunge să controleze averi de 9.500 mii mld. dolari până în 2023, pe măsură ce firmele de wealth management ale miliardarilor se dezvoltă agresiv şi ajung să rivalizeze cu fondurile de investiţii, scrie Bloomberg.

Spre comparaţie, economii puternic dezvoltate din Europa precum Marea Britanie, Germania sau Franţa controlează împreună aproximativ 9 mii mld. dolari.

Conform raportului, această cifră ar reprezenta un salt de 73% faţă de suma actuală estimată la  5,5 mii mld. dolari controlată de şefii afacerilor de familie. Se preconizează că numărul firmelor de investiţii controlate de bogaţi va creşte cu o treime în aceeaşi perioadă, depăşind 10.000 de unităţi.

Firmele de wealth management îşi fac tot mai des loc în piaţă şi ajungă să influenţeze alte companii, fiind în unele cazuri responsabile de schimbarea unui CEO şi de noile direcţii pe care un business le adoptă.

Regulile mai permisive impuse acestor firme şi potenţialul ca comportamentul lor investiţional să aibă un impact toxic au fost pe deplin puse în evidenţă de implozia din 2021 a gigantului de investiţii Archegos Capital Management al lui Bill Hwang.

Firmele de wealth management ale bogaţilor intervievate în raportul Deloitte aveau în medie doar 15 angajaţi, gestionând active în valoare de 2 miliarde de dolari. Doar aproximativ o treime erau conduse de o persoană din afara familiei.

„Poate fi cu siguranţă riscant să gestionezi o avere atât de mare. Firmele de investiţii ale miliardarilor trebuie să fie foarte atente în privinţa persoanelor pe care le aduc în boardul companiei” declarat Rebecca Gooch, şef global al departamentului de analiză pentru Deloitte Private.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău