Republica Moldova vrea sub aripa energetică a Greciei! Șefa statului elen: Vom livra gaz neîntrerupt

01 Mart. 2023, 11:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2023, 11:35 // Actual //  bani.md

Republica Moldova este interesată de o cooperare în domeniul energetic cu Grecia, care este în prezent un important hub regional în acest sens. Potrivi șefei statului, cooperarea moldo-elenă va viza atât achizițiile de gaze lichefiate, cât și transportarea acestora spre Moldova și mai departe. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul conferinței de prese susținute împreună cu președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, care efectuează o vizită la Chișinău.

Șefa statului a mai spus că, în pofida crizelor cu care se confruntă Republica Moldova, statul este hotărât să rămână parte a lumii libere. „Moldovenii vor să trăiască în țara lor în pace și libertate. Astăzi prioritatea comunității internaționale este apărarea libertății și păcii în Europa. Trebuie să sprijinim Ucraina în acest război nedrept, să o ajutăm să oprească invazia și ocupația rusă, iar odată cu restabilirea păcii, Moldova va pune umărul, alături de comunitatea statelor europene, alături de comunitatea internațională, la reconstrucția și consolidarea Europei Libere”, a mai spus Maia Sandu.

Președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a mulțumit pentru susținerea exprimată în legătură cu accidentul de tren soldat cu mai bine de 30 de morți. Ea a menționat că este nevoită să-și întrerupă vizita, pentru că toate gândurile ei se îndreaptă la persoanele decedate în accidentul de tren și la cei răniți.

„Prezența mea aici subliniază însemnătatea pe care o acordă Grecia consolidării relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes reciproc, pe baza relațiilor istorice și de prietenie. În dorința noastră de aprofundare a relațiilor, îi avem drept susținători pe grecii care trăiesc în Moldova și pe moldovenii care au transformat Grecia în a doua a lor patrie. Ei reprezintă o punte prețioasă de legătură între țările noastre”, a menționat Katerina Sakellaropoulou.

Potrivit oficialei, vizita sa are loc într-o perioadă deosebit de critică, în care sunt contestate valorile și principiile comune, construite în Europa. Or, invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina a deschis răni vechi și a creat altele noi. „Încălcarea flagrantă a dreptului internațional și politica revizionistă a Rusiei ne găsește uniți astfel încât să prevaleze pacea, democrația și libertatea”, a notat președinta elenă.

Șefa statului elene a spus că Grecia investește în dezvoltarea infrastructurilor care vor accentua rolul de pilon energetic în zonă, inclusiv prin livrarea neîntreruptă de gaze către Moldova. „Ne-am ocupat și de perspectiva europeană a Republicii Moldova, care a făcut  o opțiune clară și dovedește o extraordinară o lăudabilă rezistență și abnegație în acest parcurs european care urmează să-i asigure propășirea și bunăstarea poporului ei. Dintotdeauna, Grecia a fost în favoarea apropierii Moldovei de UE și a susținut fără rezerve acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Vreau să vă asigur cu privire la disponibilitatea Greciei de a ajuta Moldova în parcursul său european și în crearea unui viitor democratic prosper și sigur pentru poporul moldovean”, a mai spus Katerina Sakellaropoulou.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău