Retailerii ruși trag alarma. Falimentul bate la ușă

16 Sept. 2022, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2022, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cei mai mari comercianți cu amănuntul din Rusia i-au cerut premierului rus Mihail Mișustin să prelungească moratoriul privind falimentul până la 1 martie 2023. Dacă nu se face acest lucru, companiile ar putea înceta să funcționeze, ceea ce va duce la o creștere a șomajului și o deteriorare a economiei, a avertizat Artem Sokolov, președintele Asociației Companiilor de Comerț pe Internet (AKIT). seful guvernului, scrie moscowtimes.ru.

Actualul moratoriu expiră în octombrie 2022, iar un val de falimente amenință retailerii, consideră AKIT, care reunește aproximativ 80 de companii, printre care Ozon, Wildberries, Citilink, M.Video, Avito, Lamoda, Yandex Market, Sbermarket, Detsky Mir, Svyaznoy. , DNS și altele.

Principalele probleme sunt asociate cu plecarea din Rusia a marilor companii străine. Livrările de mărfuri de import în primele luni de la începutul războiului s-au prăbușit cu 50%, iar redresarea este dificilă: la sfârșitul lunii august, scăderea a fost de 35%, a declarat prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov. Importurile paralele, potrivit Ministerului Industriei și Comerțului, permit importul de mărfuri în valoare de 2–2,5 miliarde de dolari pe lună în țară – adică doar 8% din livrările de dinainte de război, care au ajuns la 32 de miliarde de dolari pe lună, potrivit Băncii Centrale. .

Lipsa de mărfuri se suprapune inflației ridicate, perturbării lanțurilor de aprovizionare și scăderii puterii de cumpărare a rușilor, se arată în scrisoarea AKIT. În toată țara, „zeci de mii” de puncte de vânzare cu amănuntul s-au închis deja, suferind pierderi suplimentare din cauza rezilierii anticipate a contractelor de închiriere. Acest lucru a crescut pierderile retailerilor ruși. În ciuda măsurilor economice ale autorităților, situația din industrie rămâne critică, precizează asociația.

De exemplu, lanțul Svyaznoy a pierdut 50% din venituri din cauza sancțiunilor, iar sortimentul a devenit semnificativ mai sărac după ce Apple și Samsung au refuzat să-și furnizeze produsele în Rusia. În același timp, lanțurile de livrare a mărfurilor din China au fost întrerupte și aproape nimic nu a fost livrat pentru sezonul 2022. De asemenea, șeful Svyaznoy, Alexei Vukolov, a făcut apel la viceprim-ministrul, ministrul industriei și comerțului Denis Manturov, cu o cerere de prelungire a moratoriului privind falimentul până la 1 martie.

În plus, AKIT solicită guvernului să clarifice procedura de aplicare a procedurilor falimentului, deoarece practica Uniunii Federale a Industriașilor și Antreprenorilor și a Ministerului Justiției nu corespunde poziției Curții Supreme a Federației Ruse. Executorii judecătorești locali refuză să suspende procedurile de executare silită pentru debitori și să colecteze fonduri din conturile companiilor pentru datorii vechi, în ciuda faptului că moratoriul se aplică și datoriilor apărute înainte de introducerea lui.

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău