Numărul traderilor occidentali de cereale care îşi anunţă retragerea de pe piaţa rusească creşte pe zi ce trece, cu războiul din Ucraina complicând comerţul, iar presiunile din partea guvernului rus intensificându-se. Companiile ruseşti de stat îşi cresc constant cota din vânzările de grâu rusesc, guvernul întărindu-şi rolul în cadrul sectorului. Rusia capătă astfel un control sporit asupra propriilor exporturi de cereale, cât şi influenţă asupra destinaţiilor acestora şi preţurilor.
Acher-Daniels-Midland a anunţat recent că analizează opţiunile de a se retrage din principalele sale operaţiuni ruseşti, putând extinde astfel lista traderilor occidentali de cereale din cadrul celui mai mare exportator de grâu al lumii, notează Bloomberg.
Posibila mişcare a ADM vine după ce companiile rivale Cargill şi Viterra, având în spate Glencore, cei mai mari doi exportatori occidentali de cereale ruseşti, se retrag de pe piaţă. Mişcările vor conferi firmelor locale şi Moscovei un control sporit asupra vastelor resurse de alimente ale ţării. Traderii internaţionali de cereale resimt presiuni de a părăsi Moscova şi industria locală încă de la invadarea Ucrainei.
Cerealele ruseşti, cruciale pentru comerţul mondial cu produse agricole, nu se află sub sancţiuni, însă tranzacţiile pot fi complicate de restricţiile impuse asupra băncilor şi companiilor de stat din Rusia.
Viterra a anunţat că nu va mai transporta cereale din Rusia începând cu luna iulie şi ar putea renunţa la activele sale ruseşti. Cu doar o zi mai devreme, Cargill anunţase că îşi va suspenda în scurt timp operaţiunile de export de cereale din Rusia, deşi poate continua să achiziţioneze încărcături de la alte firme în porturi.
Viterra a ajuns la concluzia că activităţile sale din Rusia nu se mai potrivesc cu direcţia pe termen lung a companiei, analizând opţiunile de transfer al businessului şi activelor din Rusia către noi proprietari, au declarat oficialii acesteia.
Cargill a invocat dificultăţi în creştere legate de exporturile de cereale pentru decizia sa. Compania îşi revizuieşte portofoliul de active legate de exporturile de cereale, a declarat o sursă familiară cu situaţia.
Rusia a îngreunat din ce în ce mai mult obţinerea de către traderi străini a documentelor necesare pentru exportul de cereale, conform unor surse familiare cu situaţia. Ţara încearcă să obţină un control sporit asupra livrărilor sale de materii prime şi a discutat recent niveluri de preţ la care grâul ar trebui vândut.
În opinia lui Javier Blas, editorialist Bloomberg, exitul traderilor occidentali va ajuta Moscova în războiul său din Ucraina.
Potrivit acestuia, comerţul cu cereale ruseşti va deveni opac în urma exitului acestora, Washington-ul şi Bruxelles-ul urmând să piardă o sursă cheie de informaţii. Kremlinul va avea un cuvânt mai important de spus în ceea ce priveşte destinaţia şi preţul cerealelor sale, o armă economică puternică. Opacitate, bani şi influenţă politică este ceea ce va obţine Putin.