Revoltă în armata Rusiei. Putin nu mai are ce face

04 Aug. 2022, 05:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Aug. 2022, 05:02 // Actual //  bani.md

Un grup de militari ruși acuză că au fost închiși în penitenciare din estul Ucrainei, chiar de către comandanții lor, asta pentru că nu au mai dorit să lupte împotriva țării invadate. Un soldat rus, Vladimir, povestește dramele prin care a trecut.

Maxim Grebeniuk, un avocat și lider al organizației Ombudsmanul militar din Moscova, a transmis că soldații ruși au depus cel puțin patru plângeri la Procuratura generală, vrând ca superiorii care au cerut reținerea lor să fie pedepsiți.

Soldații ruși refuză să mai lupte în Ucraina

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost ținuți prizonieri. În total au fost reținuți aproximativ 140 de soldați”, a transmis Grebeniuk, avocatul soldaților ruși.

O mărturie trimisă pe 1 august 2022 stipula că un soldat rus a fost reținut, vreme de o săptămână, în diferite celule din Lugansk, regiune ocupată de ruși.

„Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșelile tactice și strategice făcute de comandanții mei și a disprețului total al acestora față de viața umană, am luat decizia de a nu continua operațiunea militară”, a relatat soldatul Vladimir (numele real nu a fost dezvăluit, la solicitarea acestuia) în mărturia sa.

Soldații ruși, arestați ilegal

Vladimir a declarat că fusese reținut pe data de 19 iulie 2022 și dus într-o celulă cu gratii la fereastră, acolo unde a fost lipsit de hrană, alături de alți 25 de militari ruși, toți din unitatea sa și care au refuzat să mai lupte în război.

La scurtă vreme după, Vladimir a fost transferat în Briansk, unde a fost ținut captiv într-o școală dezafectată, devenită bază militară. Pe lângă Vladimir, cel puțin alți 80 de soldați din mai multe unități au fost transferați la Briansk.

Ei [n.a. soldații Wagner] ne-au spus că au fost plasate mine în afara bazei militare și că oricine încearcă să fugă va fi considerat inamic și va fi împușcat pe loc. Eram hrăniți o dată pe zi, la prânz. Nu existau condiții de igienă. În tot acest timp, nu a fost furnizat niciun document care să explice arestarea noastră. Am fost închiși ilegal. Unii soldați, sub amenințarea violenței, au fost pur și simplu alungați spre destinații necunoscute, nu au mai fost văzuți de atunci”, a povestit Vladimir, care a reușit să scape după ce un medic militar a decis spitalizarea lui, din cauza rănilor suferite în război, conform The Guardian.

Realitatea Live

23 Apr. 2025, 08:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
23 Apr. 2025, 08:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Mai multe bănci rusești aflate sub sancțiuni internaționale au pus la punct un sistem paralel și secret de decontări comerciale cu China, reducând semnificativ costurile tranzacțiilor și accelerând transferurile de fonduri, potrivit unor surse citate de Reuters.

Sistemul se bazează pe așa-numitul „netting” – compensarea plăților prin mutualizare –, care permite exportatorilor și importatorilor să evite trecerea fondurilor peste granițe și expunerea acestora la blocaje. Astfel, comisioanele agenților de plată au scăzut de la 12% în 2024 la doar 2–3% în prezent.

Această soluție a fost implementată după ce băncile rusești au fost deconectate de la SWIFT în 2022, iar în 2024 băncile chineze au redus contactele directe cu Rusia de teama sancțiunilor secundare. Sistemul include sesiuni de clearing săptămânale, iar de la finalul lunii aprilie se vor organiza două pe săptămână.

Plățile funcționează doar dacă produsele nu sunt sancționate și partenerul chinez este înregistrat într-una dintre cele 11 provincii chineze autorizate: Zhejiang, Guangdong, Fujian, Shandong, Anhui, Hebei, Sichuan, Xinjiang, Shaanxi, Heilongjiang și Jilin. Schema este cunoscută drept „coridorul chinezesc”.

Unele companii apelează și la barter, iar băncile oferă servicii de garantare a plăților și asistență pentru recuperarea TVA-ului din China. În prezent, sistemul asigură 100% rata de livrare a fondurilor în maximum două zile, spun sursele bancare.

Autoritățile ruse încurajează dezvoltarea unui „meniu de plăți” alternativ SWIFT, iar companiile mari încearcă să-și construiască propriile rețele de structuri offshore pentru a evita intermediarul bancar.

Potrivit ambasadorului Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, sistemul de clearing bilateral este o soluție de echilibrare a fluxurilor comerciale și urmează să fie consolidat printr-un canal nou, dedicat, între băncile celor două state.

Oficiali și oameni de afaceri ruși spun că, în contextul războiului economic global, China ar putea deveni mai tolerantă față de amenințările Washingtonului privind sancțiunile secundare.

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009