Revoltă în armata Rusiei. Putin nu mai are ce face

04 Aug. 2022, 05:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Aug. 2022, 05:02 // Actual //  Lupu Eduard

Un grup de militari ruși acuză că au fost închiși în penitenciare din estul Ucrainei, chiar de către comandanții lor, asta pentru că nu au mai dorit să lupte împotriva țării invadate. Un soldat rus, Vladimir, povestește dramele prin care a trecut.

Maxim Grebeniuk, un avocat și lider al organizației Ombudsmanul militar din Moscova, a transmis că soldații ruși au depus cel puțin patru plângeri la Procuratura generală, vrând ca superiorii care au cerut reținerea lor să fie pedepsiți.

Soldații ruși refuză să mai lupte în Ucraina

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost ținuți prizonieri. În total au fost reținuți aproximativ 140 de soldați”, a transmis Grebeniuk, avocatul soldaților ruși.

O mărturie trimisă pe 1 august 2022 stipula că un soldat rus a fost reținut, vreme de o săptămână, în diferite celule din Lugansk, regiune ocupată de ruși.

„Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșelile tactice și strategice făcute de comandanții mei și a disprețului total al acestora față de viața umană, am luat decizia de a nu continua operațiunea militară”, a relatat soldatul Vladimir (numele real nu a fost dezvăluit, la solicitarea acestuia) în mărturia sa.

Soldații ruși, arestați ilegal

Vladimir a declarat că fusese reținut pe data de 19 iulie 2022 și dus într-o celulă cu gratii la fereastră, acolo unde a fost lipsit de hrană, alături de alți 25 de militari ruși, toți din unitatea sa și care au refuzat să mai lupte în război.

La scurtă vreme după, Vladimir a fost transferat în Briansk, unde a fost ținut captiv într-o școală dezafectată, devenită bază militară. Pe lângă Vladimir, cel puțin alți 80 de soldați din mai multe unități au fost transferați la Briansk.

Ei [n.a. soldații Wagner] ne-au spus că au fost plasate mine în afara bazei militare și că oricine încearcă să fugă va fi considerat inamic și va fi împușcat pe loc. Eram hrăniți o dată pe zi, la prânz. Nu existau condiții de igienă. În tot acest timp, nu a fost furnizat niciun document care să explice arestarea noastră. Am fost închiși ilegal. Unii soldați, sub amenințarea violenței, au fost pur și simplu alungați spre destinații necunoscute, nu au mai fost văzuți de atunci”, a povestit Vladimir, care a reușit să scape după ce un medic militar a decis spitalizarea lui, din cauza rănilor suferite în război, conform The Guardian.

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii au exprimat o gamă largă de nevoi financiare lunare pentru a atinge starea de fericire. 23,6% dintre respondenți, în special pensionarii cu venituri mai reduse, au menționat că le-ar fi suficienți între 5 și 10 mii de lei lunar. Alți 20,3% au menționat că ar avea nevoie de 10-15 mii de lei, în timp ce 18,4% au indicat suma de 15-20 mii de lei, a declarat economistul Veaceslav Ioniță care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna mai 2024 de către CBS Research, comandat de IDIS „Viitorul”, privind așteptările financiare ale moldovenilor pentru a se considera fericiți.

Potrivit analizei pe diferite categorii demografice, bărbații au menționat că ar avea nevoie de aproximativ 18 mii de lei lunar pentru a fi fericiți, în timp ce femeile au menționat o medie de 14900 de lei lunar, reflectând o diferență de aproximativ 20%. Media națională a cerințelor financiare pentru starea de fericire a fost estimată la 16300 de lei lunar.

Pe categorii de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au menționat cel mai mare nivel de nevoie financiară lunară, aproximativ 18700 de lei, în timp ce cei cu vârste între 30 și 44 de ani au indicat o medie de 20600 de lei lunar.

După locul de trai, respondenții din mediul urban au declarat că ar avea nevoie de aproximativ 19 mii de lei lunar pentru a se simți fericiți, în timp ce cei din mediul rural au menționat o necesitate de aproximativ 14 mii de lei lunar.

În funcție de nivelul de educație, cei cu studii superioare au exprimat cea mai mare așteptare financiară, de aproximativ 20500 de lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult față de ceilalți respondenți.

Referitor la nivelul salariilor care ar opri migrația, în 2024, respondenții au indicat că un salariu de aproximativ 17500 de lei lunar i-ar determina să rămână în țară, reflectând o apropiere semnificativă față de așteptările salariale exprimate în 2017, care erau de două ori mai mari decât salariile reale de atunci.

Expertul a subliniat și discrepanțele semnificative între salariile medii în Republica Moldova și în zona euro de-a lungul anilor, arătând o tendință de convergență lentă, dar constantă, a salariilor moldovenești spre nivelurile europene.

În concluzie, sondajul a evidențiat că, deși salariile în Moldova au crescut în ultimii ani, migrația rămâne o problemă majoră, mai ales în rândul tinerilor, indiferent de nivelul salariilor locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău