Revoluție electrică în Norvegia: Aproape 100% din mașinile noi înmatriculate în septembrie sunt electrice

01 Oct. 2024, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 14:25 // Actual //  Ursu Victor

Mașinile electrice au depășit recent mașinile pe benzină în Norvegia. Acum, un alt record a fost stabilit pentru înmatriculările noi: 96,4 % din toate mașinile noi înmatriculate în Norvegia în septembrie au fost pur electrice. În aceste condiții, pare că obiectivul Norvegiei de 100% înmatriculări de vehicule electrice până în 2025 ar putea fi îndeplinit, scrie Electrive.

Cele 12.495 de mașini electrice noi din septembrie înseamnă că cota de piață record de 94,3 % din august 2024 a durat doar o perioadă scurtă. În total, 12.966 de mașini noi au pornit la drum în Norvegia. Aceasta înseamnă că doar 471 dintre aceste mașini noi nu aveau propulsie electrică pe baterii, în timp ce 12.495 aveau.

Autoritatea rutieră norvegiană OFV atribuie această evoluție la doi factori. „Vânzările de mașini noi în 2024 au fost caracterizate până acum de fluctuații mari și cifre de vânzări destul de scăzute”, spune directorul OFV, Øyvind Solberg Thorsen. „Acum asistăm la o oarecare redresare economică, care ar putea duce la vizitarea dealerilor auto de către mai mulți oameni.” Și o încărcătură mare de mașini Tesla, dintre care multe au fost comandate cu mult timp în urmă, „a contribuit în mod clar la creșterea înmatriculărilor în septembrie”, potrivit OFV.

Comparativ cu septembrie 2023, când au fost înmatriculate puțin sub 9.000 de vehicule electrice noi, creșterea a fost de 25,4 %. Acest lucru este considerabil deoarece mediul s-a schimbat. „În ciuda introducerii TVA pentru mașinile electrice cu un preț de peste o jumătate de milion de coroane norvegiene și a condițiilor schimbate pentru utilizarea mașinilor electrice, inclusiv pe rutele de transport public și la stațiile de taxare, dealerii aproape că vând numai mașini electrice în aceste zile”, spune OFV.

Pe lângă cele 12.495 de mașini pur electrice, în septembrie au fost vândute și 146 de hibrizi plug-in (145 pe benzină și unul diesel PHEV). Cu 142 de vehicule, hibrizii pe benzină au reprezentat încă 1,1% din cota de piață, în timp ce modelele diesel au reprezentat încă 1,0% cu 135 de noi înmatriculări. Doar 48 de vehicule pe benzină au fost înmatriculate recent, ceea ce corespunde unei cote de piață de 0,4 %. Doar vehiculele cu pile de combustie s-au descurcat mai rău: Potrivit OFV, nicio unitate nu a fost înmatriculată recent.

Cu alte cuvinte, cu 96,4 %, Norvegia aproape a atins obiectivul politic ca toate mașinile noi să fie pur electrice de la 1 ianuarie 2025. Până acum, ultimele mașini pe benzină și diesel nu au fost lovite puternic. „Va fi fascinant să urmărim evoluția pentru autoturisme în următoarele trei luni”, spune Solberg Thorsen. În ciuda recordului înregistrat în septembrie, ponderea medie anuală a vehiculelor electrice este de 88%. Unii oameni încă optează pentru mașini cu alte sisteme de propulsie decât cel electric, spune el.

O privire aruncată asupra primelor zece modele scoate la iveală stocul de Tesla menționat mai sus. Nu este neobișnuit ca Model Y să fie printre cele mai bine plasate vehicule din Norvegia – în septembrie, SUV-ul electric a fost pe primul loc cu 2.107 unități. Cu toate acestea, Tesla Model 3 ocupă locul al doilea, cu 2.067 de înmatriculări noi. Berlina electrică nu se regăsește de obicei în top zece, cu doar 12 înmatriculări noi în septembrie 2023.

Duo-ul Tesla este urmat la o distanță considerabilă de Volvo EX30, care s-a stabilit în top trei norvegian cu 803 mașini noi. Skoda Enyaq a fost nou înmatriculată de 702 ori, urmată de Toyota bZ4X (659), VW ID.4/ID.5 (485), Nissan Ariya (385), VW ID.3 (324), BMW i4 (274) și Hyundai Kona (265). Cu o cotă de piață de 2,0 %, chiar și Kona, aflat pe locul al zecelea, a obținut o cotă de piață mai mare decât cea a tuturor autovehiculelor noi cu motor cu combustie la un loc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău