Revoluție electrică în Norvegia: Aproape 100% din mașinile noi înmatriculate în septembrie sunt electrice

01 Oct. 2024, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 14:25 // Actual //  Ursu Victor

Mașinile electrice au depășit recent mașinile pe benzină în Norvegia. Acum, un alt record a fost stabilit pentru înmatriculările noi: 96,4 % din toate mașinile noi înmatriculate în Norvegia în septembrie au fost pur electrice. În aceste condiții, pare că obiectivul Norvegiei de 100% înmatriculări de vehicule electrice până în 2025 ar putea fi îndeplinit, scrie Electrive.

Cele 12.495 de mașini electrice noi din septembrie înseamnă că cota de piață record de 94,3 % din august 2024 a durat doar o perioadă scurtă. În total, 12.966 de mașini noi au pornit la drum în Norvegia. Aceasta înseamnă că doar 471 dintre aceste mașini noi nu aveau propulsie electrică pe baterii, în timp ce 12.495 aveau.

Autoritatea rutieră norvegiană OFV atribuie această evoluție la doi factori. „Vânzările de mașini noi în 2024 au fost caracterizate până acum de fluctuații mari și cifre de vânzări destul de scăzute”, spune directorul OFV, Øyvind Solberg Thorsen. „Acum asistăm la o oarecare redresare economică, care ar putea duce la vizitarea dealerilor auto de către mai mulți oameni.” Și o încărcătură mare de mașini Tesla, dintre care multe au fost comandate cu mult timp în urmă, „a contribuit în mod clar la creșterea înmatriculărilor în septembrie”, potrivit OFV.

Comparativ cu septembrie 2023, când au fost înmatriculate puțin sub 9.000 de vehicule electrice noi, creșterea a fost de 25,4 %. Acest lucru este considerabil deoarece mediul s-a schimbat. „În ciuda introducerii TVA pentru mașinile electrice cu un preț de peste o jumătate de milion de coroane norvegiene și a condițiilor schimbate pentru utilizarea mașinilor electrice, inclusiv pe rutele de transport public și la stațiile de taxare, dealerii aproape că vând numai mașini electrice în aceste zile”, spune OFV.

Pe lângă cele 12.495 de mașini pur electrice, în septembrie au fost vândute și 146 de hibrizi plug-in (145 pe benzină și unul diesel PHEV). Cu 142 de vehicule, hibrizii pe benzină au reprezentat încă 1,1% din cota de piață, în timp ce modelele diesel au reprezentat încă 1,0% cu 135 de noi înmatriculări. Doar 48 de vehicule pe benzină au fost înmatriculate recent, ceea ce corespunde unei cote de piață de 0,4 %. Doar vehiculele cu pile de combustie s-au descurcat mai rău: Potrivit OFV, nicio unitate nu a fost înmatriculată recent.

Cu alte cuvinte, cu 96,4 %, Norvegia aproape a atins obiectivul politic ca toate mașinile noi să fie pur electrice de la 1 ianuarie 2025. Până acum, ultimele mașini pe benzină și diesel nu au fost lovite puternic. „Va fi fascinant să urmărim evoluția pentru autoturisme în următoarele trei luni”, spune Solberg Thorsen. În ciuda recordului înregistrat în septembrie, ponderea medie anuală a vehiculelor electrice este de 88%. Unii oameni încă optează pentru mașini cu alte sisteme de propulsie decât cel electric, spune el.

O privire aruncată asupra primelor zece modele scoate la iveală stocul de Tesla menționat mai sus. Nu este neobișnuit ca Model Y să fie printre cele mai bine plasate vehicule din Norvegia – în septembrie, SUV-ul electric a fost pe primul loc cu 2.107 unități. Cu toate acestea, Tesla Model 3 ocupă locul al doilea, cu 2.067 de înmatriculări noi. Berlina electrică nu se regăsește de obicei în top zece, cu doar 12 înmatriculări noi în septembrie 2023.

Duo-ul Tesla este urmat la o distanță considerabilă de Volvo EX30, care s-a stabilit în top trei norvegian cu 803 mașini noi. Skoda Enyaq a fost nou înmatriculată de 702 ori, urmată de Toyota bZ4X (659), VW ID.4/ID.5 (485), Nissan Ariya (385), VW ID.3 (324), BMW i4 (274) și Hyundai Kona (265). Cu o cotă de piață de 2,0 %, chiar și Kona, aflat pe locul al zecelea, a obținut o cotă de piață mai mare decât cea a tuturor autovehiculelor noi cu motor cu combustie la un loc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ