Rezervele valutare mondiale scad într-un ritm record

06 Oct. 2022, 10:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
06 Oct. 2022, 10:38 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Rezervele valutare mondiale scad într-un ritm record, pe măsură ce băncile centrale din India şi până în Cehia intervin pentru susţinerea monedelor, transmite Bloomberg.

De la începutul anului şi până în prezent, rezervele valutare mondiale au scăzut cu aproape 1.000 de miliarde de dolari, sau 7,8%, până la 12.000 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată de la debutul colectării datelor de către Bloomberg în 2003.

O parte din această scădere este cauzată de modificarea valorii diferitelor valute. În condiţiile în care dolarul american a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii în raport cu alte valute de rezervă, precum euro sau yenul, această modificare a redus şi valoarea în dolari a reţinerilor în alte valute. Însă diminuarea reflectă de asemenea tensiunile de pe pieţele valutare care forţează un număr din ce în ce mai mare de bănci centrale să recurgă la rezervele lor pentru a contracara deprecierea.

De exemplu, rezervele Indiei au scăzut cu 96 de miliarde de dolari în acest an, până la 538 de miliarde de dolari. Banca Centrală a Indiei a precizat că modificările în valoarea activelor au fost responsabile pentru 67% din declinul rezervelor, ceea ce sugerează că restul s-a datorat intervenţiilor pentru susţinerea monedei.

Japonia a cheltuit a aproximativ 20 de miliarde de dolari în luna septembrie pentru a încetini deprecierea yenului, aceasta fiind prima intervenţie a Băncii Japoniei pentru a susţine yenul după 1998. Intervenţiile în sprijinul coroanei au făcut ca rezervele Băncii Naţionale a Cehiei să scadă cu 19% începând din luna februarie.

Chiar dacă amploarea declinului este una extraordinară, practica utilizării rezervelor valutare pentru a apăra monedele nu este ceva nou. Băncile centrale cumpără dolari şi îşi acumulează rezervele pentru a încetini aprecierea monedei atunci când au loc intrări masive de capital străin. În perioade dificile, aceleaşi bănci centrale recurg la rezervele lor pentru a diminua impactul venit de pe urma ieşirii capitalurilor.

Majoritatea băncilor centrale au încă la dispoziţie suficientă muniţie pentru a continua intervenţiile, dacă aleg să facă asta. Rezervele valutare ale Indiei sunt în continuare cu 49% mai mari decât erau în 2017, suficiente pentru a plăti pentru nouă luni de importuri. În schimb, pentru alte ţări, rezervele valutare se epuizează rapid. După ce au scăzut cu 42% în acest an, rezervele valutare de 14 miliarde de dolari ale Pakistanului nu sunt suficiente pentru a acoperi trei luni de importuri.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO