România a investit aproape jumătate de miliard de euro ca să nu înghețe Republica Moldova de frig

23 Apr. 2023, 18:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Apr. 2023, 18:44 // Actual //  bani.md

Investițiile pe care Transgaz le-a derulat în România, dezvoltările SNT în zona de Nord-Est, dar mai ales investițiile pe care le-am făcut în Republica Moldova, prin intermediul Vestmoldtransgaz, construcția și operaționalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău, au fost cruciale pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova într-o perioadă în care statul vecin și prieten s-a aflat în cea mai acută criză energetică din ultimii 30 de ani, a declarat Ion Sterian, directorul Transgaz într-un interviu pentru EuropaLiberă.

Potrivit lui, Transgaz a construit gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani-Ungheni-Chișinău, care este funcțional și operațional și prin care, Republica Moldova, poate prelua gaze naturale între 1,5-2,2 miliarde mc/an.

„Trebuie amintit și faptul că Republica Moldova înmagazinează și va înmagazina gaze naturale în depozitele din România. Valoarea proiectelor de investiții și cheltuielile operaționale și investiționale realizate de SNTGN Transgaz SA România în scopul asigurării capacităților de transport gaze naturale spre Republica Moldova și interconectarea Sistemului Național de Transport gaze naturale din România cu Sistemul Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova este de aproximativ 450 milioane Euro”, a punctat Sterian.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

Concert jubiliar: Școala de Muzică „Alexei Stîrcea” marchează 60 de ani de activitate
11 Apr. 2025, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:32 // Actual //  Ursu Victor

Piețele internaționale ale petrolului au fost zguduite în ultimele zile de o dublă lovitură: intensificarea războiului comercial declanșat de Statele Unite în relația cu partenerii săi – în special China – și anunțul surprinzător al cartelului OPEC+ privind continuarea planurilor de majorare a producției globale de țiței.

Efectele nu s-au lăsat așteptate. Cotația petrolului Brent a scăzut abrupt, atingând cel mai jos nivel din ultimii cinci ani, în timp ce prețurile Platts pentru benzină și motorină s-au prăbușit pe fondul panicii de pe piețele de materii prime și al așteptărilor privind o suprasaturare globală a ofertei.

Această evoluție internațională s-a resimțit și în Republica Moldova, unde prețurile la carburanții standard au scăzut cu aproximativ 75 de bani pe litru doar în ultima săptămână. Este una dintre cele mai abrupte ieftiniri din ultimii ani, care vine după luni de presiuni inflaționiste și prețuri instabile la pompă.

Specialiștii în energie avertizează, totuși, că volatilitatea rămâne ridicată, iar actualele ieftiniri ar putea fi temporare, în funcție de evoluția tensiunilor comerciale globale și de reacția altor mari producători de petrol la decizia OPEC+.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!