România adoptă certificatul verde. La restaurant, nunți și spectacole, doar cu el. Antreprenor: Pentru noi e o lovitură

16 Sept. 2021, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 14:42 // Actual //  MD Bani

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, certificatul verde, pe modelul țărilor din Vestul Europei. Astfel, în România certificatul va fi folosit în localitățile în care incidența îmbolnăvirilor trece de 3 la mie.

Conform noii decizii, vizitatorii vor putea merge la restaurant, nunți și spectacole doar pe baza certificatului verde, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, scrie AlephNews.

În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, organizarea de evenimente private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente poate fi realizată cu participarea a maximum 200 de persoane, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore“, potrivit hotărârii CNSU.

Se va folosi certificatul verde pentru competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, pentru activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, pentru organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, pentru evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente; pentru organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri, organizarea de conferințe în spații închise, organizarea de mitinguri și demonstrații, dar și pentru acces în restaurante, cafenele, în spații închise, în intervalul orar 05.00-02.00.

La fel se va întâmpla cu activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise, activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise și cu activitatea piscinelor interioare.

Totuși, noua regulă va aduce mai multe pierderi proprietarilor de restaurante.

„Pentru noi e o lovitură, mai ales că am deschis o nouă locație acum 10 zile. Sănătatea oamenilor este pe primul loc, dar ne temem că vom pierde din salariați, pentru că vânzarea clar va scădea. Dacă până acum aveam ocupat 100%, aceasta va junge la 60%”, a subliniat Oana Iliescu, proprietarul altui restaurant.

În acest sens, proprietarii localurilor vor avea nevoie să găsească noi soluții pentru a face față restricțiilor.

„Partea bună e că putem să funcționăm și să trecem peste perioana aceasta care ne înspăimântă și ne-a dat ceva bătăi de cap. Decizia ar putea impacta personalul, pentru că nu toți s-au vaccinat. Dacă îi obligăm, nu știu dacă vor rămâne în HoReCa, sector care deja se confruntă cu o criză de personal”, este de părere Ninel Dănilă, proprietarul unui lanț de restaurante.

Realitatea Live

01 Dec. 2025, 18:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Dec. 2025, 18:39 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Ministrul Economiei, Eugeniu Osmochescu, a respins ideea introducerii unei cote obligatorii de 50% pentru produsele autohtone pe rafturile magazinelor, declarând la Radio Moldova că o astfel de măsură ar încălca atât regulile economiei de piață, cât și normele internaționale.

Potrivit ministrului, impunerea unei limite minime pentru marfa produsă în Republica Moldova nu ar fi compatibilă cu angajamentele comerciale ale țării și ar contraveni celor mai bune practici europene.

„Nu este corect, nu este o regulă a unei economii de piață, nu este corect conform reglementărilor internaționale și celor mai bune practici. Limitarea nu este posibilă din punct de vedere juridic”, a subliniat Osmochescu.

În locul unei cotări obligatorii, ministrul propune soluții alternative pentru susținerea producătorilor locali: programe de marketing, etichetare clară și campanii care evidențiază produsele fabricate în Republica Moldova direct pe rafturile magazinelor.

„Putem avea programe de marketing în rafturi, unde sunt identificate produsele din Republica Moldova și sunt promovate cu sprijinul statului. Putem stimula consumul local, dar nu putem impune cote obligatorii”, a declarat ministrul.

În 2021, toate magazinele din Republica Moldova erau obligate să aibă pe rafturi cel puţin 50 de produse agroalimentare autohtone, însă ulterior prevederea a fost abrogată.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII