Ruperea șabloanelor. Au moldovenii o speranță la muncă?

25 Aug. 2021, 10:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
25 Aug. 2021, 10:45 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

O persoana trebuie să fie mereu ocupată. Această axiomă este cunoscută de toată lumea încă din copilărie. Dar câți dintre concetățenii noștri se pot lăuda cu un serviciu bun? Am solicitat experților financiari de la Alpari să ne spună care este situația de pe piața forței de muncă din Moldova și ce perspective ne așteaptă în viitor.

Situația este extrem de dificilă. Dacă ne concentrăm pe cifrele oficiale, în special pe cele care sunt examinate mai întâi, vom vedea că rata șomajului fluctuează între 3,6 și 4,3%. Nu este rău.

Cu toate acestea, pentru a simți unele îndoieli cu privire la adevărul acestor cifre, trebuie doar să ieșiți afară sau să vorbiți cu prietenii.

Ce se întâmplă?

Păi se întâmplă faptul că procentul de facto al șomerilor include doar acele persoane care sunt înregistrate în această calitate. În Moldova, nu sunt prea mulți oameni dispuși să-și petreacă timpul înregistrându-se ca șomeri.

Mai multe date actualizate pot fi obținute prin examinarea unui indicator numit „rata ocupării forței de muncă”. Acesta reflectă procentul de persoane care sunt angajate în prezent. Iar această cifră în Moldova este de 37,6%, ceea ce nu permite țării noastre să intre nici măcar în TOP-50 din lume. Acest lucru este mult mai aproape de imaginea pe care o vede toată lumea.

Deci, ce se va întâmpla cu forța de muncă în continuare? Ne temem că nu trebuie așteptată o îmbunătățire rapidă a situației. La urma urmei, problema șomajului este alcătuită din mai mulți factori. Există o îmbătrânire treptată a populației, un decalaj economic general și o migrație masivă a forței de muncă. Este nevoie de ani pentru a rezolva aceste probleme și trebuie să înceapă să fie rezolvate chiar acum. Până când se va face acest lucru, numărul locurilor de muncă va continua să scadă, iar numărul șomerilor va crește.

Singura modalitate de a face față situației este să începeți să investiți la timp.

Investind chiar și 50-100 USD pe lună în instrumente financiare moderne, oamenii își pot oferi în câțiva ani o „pernă de siguranță” sigură și venituri pasive.

Acest instrument este serviciul PAMM al companiei Alpari Din 2008, a reunit sute de mii de investitori din 150 de țări din întreaga lume. Esența serviciului este simplă – clientul deschide un cont pentru tranzacționare pe piața valutară. Dar tranzacționarea în sine nu este condusă de el, ci de un trader profesionist, care poate fi ales dintre sute de cei mai de succes, deoarece Alpari are un rating deschis și transparent din prima zi de lucru. Mulți traderi și-au adus clienților săi mii de procente din profitul net. Serviciul PAMM este o oportunitate de a câștiga bani pe piața valutară fără a învăța sau a participa la tranzacționare de sinestătător. O oportunitate care a fost deja apreciată de sute de mii de oameni atât din țările în curs de dezvoltare, cât și din cele dezvoltate.

P.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău