Ruperea șabloanelor. Au moldovenii o speranță la muncă?

25 Aug. 2021, 10:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
25 Aug. 2021, 10:45 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

O persoana trebuie să fie mereu ocupată. Această axiomă este cunoscută de toată lumea încă din copilărie. Dar câți dintre concetățenii noștri se pot lăuda cu un serviciu bun? Am solicitat experților financiari de la Alpari să ne spună care este situația de pe piața forței de muncă din Moldova și ce perspective ne așteaptă în viitor.

Situația este extrem de dificilă. Dacă ne concentrăm pe cifrele oficiale, în special pe cele care sunt examinate mai întâi, vom vedea că rata șomajului fluctuează între 3,6 și 4,3%. Nu este rău.

Cu toate acestea, pentru a simți unele îndoieli cu privire la adevărul acestor cifre, trebuie doar să ieșiți afară sau să vorbiți cu prietenii.

Ce se întâmplă?

Păi se întâmplă faptul că procentul de facto al șomerilor include doar acele persoane care sunt înregistrate în această calitate. În Moldova, nu sunt prea mulți oameni dispuși să-și petreacă timpul înregistrându-se ca șomeri.

Mai multe date actualizate pot fi obținute prin examinarea unui indicator numit „rata ocupării forței de muncă”. Acesta reflectă procentul de persoane care sunt angajate în prezent. Iar această cifră în Moldova este de 37,6%, ceea ce nu permite țării noastre să intre nici măcar în TOP-50 din lume. Acest lucru este mult mai aproape de imaginea pe care o vede toată lumea.

Deci, ce se va întâmpla cu forța de muncă în continuare? Ne temem că nu trebuie așteptată o îmbunătățire rapidă a situației. La urma urmei, problema șomajului este alcătuită din mai mulți factori. Există o îmbătrânire treptată a populației, un decalaj economic general și o migrație masivă a forței de muncă. Este nevoie de ani pentru a rezolva aceste probleme și trebuie să înceapă să fie rezolvate chiar acum. Până când se va face acest lucru, numărul locurilor de muncă va continua să scadă, iar numărul șomerilor va crește.

Singura modalitate de a face față situației este să începeți să investiți la timp.

Investind chiar și 50-100 USD pe lună în instrumente financiare moderne, oamenii își pot oferi în câțiva ani o „pernă de siguranță” sigură și venituri pasive.

Acest instrument este serviciul PAMM al companiei Alpari Din 2008, a reunit sute de mii de investitori din 150 de țări din întreaga lume. Esența serviciului este simplă – clientul deschide un cont pentru tranzacționare pe piața valutară. Dar tranzacționarea în sine nu este condusă de el, ci de un trader profesionist, care poate fi ales dintre sute de cei mai de succes, deoarece Alpari are un rating deschis și transparent din prima zi de lucru. Mulți traderi și-au adus clienților săi mii de procente din profitul net. Serviciul PAMM este o oportunitate de a câștiga bani pe piața valutară fără a învăța sau a participa la tranzacționare de sinestătător. O oportunitate care a fost deja apreciată de sute de mii de oameni atât din țările în curs de dezvoltare, cât și din cele dezvoltate.

P.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ