Ruperea șabloanelor. Au moldovenii o speranță la muncă?

25 Aug. 2021, 10:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
25 Aug. 2021, 10:45 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

O persoana trebuie să fie mereu ocupată. Această axiomă este cunoscută de toată lumea încă din copilărie. Dar câți dintre concetățenii noștri se pot lăuda cu un serviciu bun? Am solicitat experților financiari de la Alpari să ne spună care este situația de pe piața forței de muncă din Moldova și ce perspective ne așteaptă în viitor.

Situația este extrem de dificilă. Dacă ne concentrăm pe cifrele oficiale, în special pe cele care sunt examinate mai întâi, vom vedea că rata șomajului fluctuează între 3,6 și 4,3%. Nu este rău.

Cu toate acestea, pentru a simți unele îndoieli cu privire la adevărul acestor cifre, trebuie doar să ieșiți afară sau să vorbiți cu prietenii.

Ce se întâmplă?

Păi se întâmplă faptul că procentul de facto al șomerilor include doar acele persoane care sunt înregistrate în această calitate. În Moldova, nu sunt prea mulți oameni dispuși să-și petreacă timpul înregistrându-se ca șomeri.

Mai multe date actualizate pot fi obținute prin examinarea unui indicator numit „rata ocupării forței de muncă”. Acesta reflectă procentul de persoane care sunt angajate în prezent. Iar această cifră în Moldova este de 37,6%, ceea ce nu permite țării noastre să intre nici măcar în TOP-50 din lume. Acest lucru este mult mai aproape de imaginea pe care o vede toată lumea.

Deci, ce se va întâmpla cu forța de muncă în continuare? Ne temem că nu trebuie așteptată o îmbunătățire rapidă a situației. La urma urmei, problema șomajului este alcătuită din mai mulți factori. Există o îmbătrânire treptată a populației, un decalaj economic general și o migrație masivă a forței de muncă. Este nevoie de ani pentru a rezolva aceste probleme și trebuie să înceapă să fie rezolvate chiar acum. Până când se va face acest lucru, numărul locurilor de muncă va continua să scadă, iar numărul șomerilor va crește.

Singura modalitate de a face față situației este să începeți să investiți la timp.

Investind chiar și 50-100 USD pe lună în instrumente financiare moderne, oamenii își pot oferi în câțiva ani o „pernă de siguranță” sigură și venituri pasive.

Acest instrument este serviciul PAMM al companiei Alpari Din 2008, a reunit sute de mii de investitori din 150 de țări din întreaga lume. Esența serviciului este simplă – clientul deschide un cont pentru tranzacționare pe piața valutară. Dar tranzacționarea în sine nu este condusă de el, ci de un trader profesionist, care poate fi ales dintre sute de cei mai de succes, deoarece Alpari are un rating deschis și transparent din prima zi de lucru. Mulți traderi și-au adus clienților săi mii de procente din profitul net. Serviciul PAMM este o oportunitate de a câștiga bani pe piața valutară fără a învăța sau a participa la tranzacționare de sinestătător. O oportunitate care a fost deja apreciată de sute de mii de oameni atât din țările în curs de dezvoltare, cât și din cele dezvoltate.

P.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău