Rusia a descoperit rezerve uriașe de gaze și petrol pe teritoriul britanic din Antarctica

15 Mai 2024, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mai 2024, 08:06 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol pe teritoriul britanic din Antarctica, de zece ori mai mari decât cele extrase din Marea Nordului într-o jumătate de secol, potrivit dovezilor prezentate în fața Comisiei de Audit al Mediului (EAC) din Camera Comunelor din Marea Britanie. Moscova viza forarea în zona protejată, scrie The Telegraph.

O evaluare a rezervelor minerale a fost făcută de navele de cercetare rusești și prezentată unei comisii parlamentare britanice.

Pe baza unor documente prezentate săptămâna trecută în parlamentul din britanic, descoperirea a fost făcută de nave de cercetare rusești în Marea Weddell, care se află sub incidența pretențiilor Regatului Unit în teritoriul Antarcticii. Această revendicare se suprapune cu cele ale Chile și Argentinei.

Deși nu are nicio revendicare teritorială în Antarctica, Rusia, alături de SUA și China, și-a intensificat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diverse campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu începând din 1957, mai notează sursa citată.
Nava rusă Akademik Aleksandr Karpinski, deținută de compania de explorare de stat Rosgeo, operează în zonă de mulți ani.

Antarctica este o zonă protejată internațională, iar mineritul este interzis printr-un tratat semnat în 1959. Cu toate acestea, britanicii cred că Ministerul lor de Externe a fost prea credul cu planurile rusești și că există un risc serios ca forajul să înceapă în zonă.

Experții sunt de părere că acum Rusia ar putea explora părți din Antarctica pentru petrol și gaze naturale și ar putea supraveghea continentul în scopuri militare, fapt ce va încălca Tratatul Antarcticii.

În cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, profesorul Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Colegiul Royal Holloway din Marea Britanie, a declarat în fața Comisiei de Audit al Mediului din Camera Comunelor că acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interdicției permanente de exploatare minieră”.

„Există îngrijorarea că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate ca fiind mai degrabă prospecțiuni decât cercetare științifică”, a spus el, adăugând: „Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cercetării seismice și, în cele din urmă, ca un precursor pentru viitoarea extracție de resurse”.
Dodds a continuat explicând că, de la invazia Rusiei în Ucraina, a existat o „îngrijorare generalizată” că înrăutățirea relației Moscovei cu lumea occidentală „va declanșa o competiție strategică” între țări care va fi „tot mai explicită în Antarctica”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2024, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Iun. 2024, 09:21 // Actual //  Lupu Eduard

Compania a anunţat vineri că nu are date care să arate că datele clienţilor au fost compromise şi a menţionat că datele arată că atacatorii sunt afiliaţi unei grupări care lucrează cu serviciile de informaţii din Rusia.

Furnizorul de software de acces de la distanţă TeamViewer avertizează că reţeaua sa corporate a fost spartă într-un atac cibernetic, scrie presa internaţională. „Miercuri, 26 iunie 2024, echipa noastră de securitate a detectat o neregulă în mediul IT corporativ intern al TeamViewer”, a anunţat TeamViewer. „Ne-am activat imediat echipa şi procedurile de răspuns, am început investigaţiile împreună cu o echipă de experţi în securitate cibernetică de renume mondial şi am implementat măsurile de remediere necesare”. Compania susţine că datele clienţilor nu au fost afectate. „Mediul IT corporativ intern al TeamViewer este complet independent de mediul produsului. Nu există nicio dovadă care să sugereze că mediul produsului sau datele clienţilor sunt afectate. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare, iar obiectivul nostru principal rămâne asigurarea integrităţii sistemelor noastre.”

Compania spune că intenţionează să fie transparentă în ceea ce priveşte încălcarea şi va actualiza în permanenţă stadiul investigaţiei sale pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informaţii, notează portalul bleepingcomputer.com. TeamViewer este un software de acces de la distanţă foarte popular care le permite utilizatorilor să controleze de la distanţă un computer şi să îl utilizeze ca şi cum ar sta în faţa dispozitivului. Compania spune că produsul său este utilizat în prezent de peste 640.000 de clienţi din întreaga lume şi a fost instalat pe peste 2,5 miliarde de dispozitive de la lansarea companiei. Deşi TeamViewer afirmă că nu există nicio dovadă că mediul produsului său sau datele clienţilor au fost compromise, utilizarea sa masivă atât în mediile consumatorilor, cât şi în mediile corporate face ca orice breşă să reprezinte o preocupare semnificativă.

Compania a anunţat vineri că nu are date care să arate că datele clienţilor au fost compromise şi a menţionat că datele arată că atacatorii sunt afiliaţi unei grupări care lucrează cu serviciile de informaţii din Rusia.

„Rezultatele actuale ale investigaţiei indică un atac care a avut loc miercuri, 26 iunie, legat de datele de identificare ale unui cont standard de angajat din cadrul mediului nostru IT corporativ. Pe baza monitorizării continue a securităţii, echipele noastre au identificat un comportament suspect al acestui cont şi au pus imediat în aplicare măsuri de răspuns la incident. Împreună cu partenerul nostru extern cu care am lucrat la răspunsul pentru incident, atribuim în prezent această activitate actorului de ameninţare cunoscut sub numele de APT29 / Midnight Blizzard. Pe baza concluziilor actuale ale investigaţiei, atacul a fost limitat la mediul IT corporativ şi nu există nicio dovadă că actorul ameninţării a obţinut acces la mediul nostru de produse sau la datele clienţilor.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău