Rusia a descoperit rezerve uriașe de gaze și petrol pe teritoriul britanic din Antarctica

15 Mai 2024, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2024, 08:06 // Actual //  bani.md

Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol pe teritoriul britanic din Antarctica, de zece ori mai mari decât cele extrase din Marea Nordului într-o jumătate de secol, potrivit dovezilor prezentate în fața Comisiei de Audit al Mediului (EAC) din Camera Comunelor din Marea Britanie. Moscova viza forarea în zona protejată, scrie The Telegraph.

O evaluare a rezervelor minerale a fost făcută de navele de cercetare rusești și prezentată unei comisii parlamentare britanice.

Pe baza unor documente prezentate săptămâna trecută în parlamentul din britanic, descoperirea a fost făcută de nave de cercetare rusești în Marea Weddell, care se află sub incidența pretențiilor Regatului Unit în teritoriul Antarcticii. Această revendicare se suprapune cu cele ale Chile și Argentinei.

Deși nu are nicio revendicare teritorială în Antarctica, Rusia, alături de SUA și China, și-a intensificat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diverse campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu începând din 1957, mai notează sursa citată.
Nava rusă Akademik Aleksandr Karpinski, deținută de compania de explorare de stat Rosgeo, operează în zonă de mulți ani.

Antarctica este o zonă protejată internațională, iar mineritul este interzis printr-un tratat semnat în 1959. Cu toate acestea, britanicii cred că Ministerul lor de Externe a fost prea credul cu planurile rusești și că există un risc serios ca forajul să înceapă în zonă.

Experții sunt de părere că acum Rusia ar putea explora părți din Antarctica pentru petrol și gaze naturale și ar putea supraveghea continentul în scopuri militare, fapt ce va încălca Tratatul Antarcticii.

În cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, profesorul Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Colegiul Royal Holloway din Marea Britanie, a declarat în fața Comisiei de Audit al Mediului din Camera Comunelor că acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interdicției permanente de exploatare minieră”.

„Există îngrijorarea că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate ca fiind mai degrabă prospecțiuni decât cercetare științifică”, a spus el, adăugând: „Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cercetării seismice și, în cele din urmă, ca un precursor pentru viitoarea extracție de resurse”.
Dodds a continuat explicând că, de la invazia Rusiei în Ucraina, a existat o „îngrijorare generalizată” că înrăutățirea relației Moscovei cu lumea occidentală „va declanșa o competiție strategică” între țări care va fi „tot mai explicită în Antarctica”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 14:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 14:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană ia în calcul grăbirea termenului-limită pentru interzicerea importului de gaz rusesc, cu un an mai devreme decât era planificat inițial. Potrivit unei declarații oferite Politico de principalul negociator al Parlamentului European pentru legislația privind eliminarea treptată a gazului, blocul comunitar ar putea renunța complet la gazul din Rusia încă din 2026, în loc de 2027.

„Am fi interesați să discutăm posibilitatea devansării termenului pentru interzicerea importului de gaz rusesc până în 2026”, a declarat europarlamentarul finlandez Ville Niinistö, reprezentant al grupului Verzilor. El va coordona, în lunile următoare, eforturile Parlamentului European privind acest proiect de lege.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă majoră ce prevede interzicerea completă a importurilor de gaz rusesc până în 2027, ca parte a strategiei energetice de eliberare de dependența de resursele Moscovei. Noile discuții indică faptul că Parlamentul European ar putea opta pentru un calendar accelerat, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice și al necesității consolidării securității energetice a continentului.

Propunerea va fi supusă consultărilor și negocierilor între instituțiile europene în lunile următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO