Rusia a descoperit rezerve uriașe de gaze și petrol pe teritoriul britanic din Antarctica

15 Mai 2024, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2024, 08:06 // Actual //  bani.md

Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol pe teritoriul britanic din Antarctica, de zece ori mai mari decât cele extrase din Marea Nordului într-o jumătate de secol, potrivit dovezilor prezentate în fața Comisiei de Audit al Mediului (EAC) din Camera Comunelor din Marea Britanie. Moscova viza forarea în zona protejată, scrie The Telegraph.

O evaluare a rezervelor minerale a fost făcută de navele de cercetare rusești și prezentată unei comisii parlamentare britanice.

Pe baza unor documente prezentate săptămâna trecută în parlamentul din britanic, descoperirea a fost făcută de nave de cercetare rusești în Marea Weddell, care se află sub incidența pretențiilor Regatului Unit în teritoriul Antarcticii. Această revendicare se suprapune cu cele ale Chile și Argentinei.

Deși nu are nicio revendicare teritorială în Antarctica, Rusia, alături de SUA și China, și-a intensificat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diverse campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu începând din 1957, mai notează sursa citată.
Nava rusă Akademik Aleksandr Karpinski, deținută de compania de explorare de stat Rosgeo, operează în zonă de mulți ani.

Antarctica este o zonă protejată internațională, iar mineritul este interzis printr-un tratat semnat în 1959. Cu toate acestea, britanicii cred că Ministerul lor de Externe a fost prea credul cu planurile rusești și că există un risc serios ca forajul să înceapă în zonă.

Experții sunt de părere că acum Rusia ar putea explora părți din Antarctica pentru petrol și gaze naturale și ar putea supraveghea continentul în scopuri militare, fapt ce va încălca Tratatul Antarcticii.

În cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, profesorul Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Colegiul Royal Holloway din Marea Britanie, a declarat în fața Comisiei de Audit al Mediului din Camera Comunelor că acțiunile Rusiei în regiune ar putea „semnala o potențială amenințare la adresa interdicției permanente de exploatare minieră”.

„Există îngrijorarea că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate ca fiind mai degrabă prospecțiuni decât cercetare științifică”, a spus el, adăugând: „Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cercetării seismice și, în cele din urmă, ca un precursor pentru viitoarea extracție de resurse”.
Dodds a continuat explicând că, de la invazia Rusiei în Ucraina, a existat o „îngrijorare generalizată” că înrăutățirea relației Moscovei cu lumea occidentală „va declanșa o competiție strategică” între țări care va fi „tot mai explicită în Antarctica”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ