Rusia a prins Ucraina între ciocan și nicovală. Mesajul care sună a șanta

29 Oct. 2022, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Oct. 2022, 09:38 // Actual //  bani.md

Rusia încearcă să șantajeze Ucraina ca să obțină recunoașterea teritoriilor pe care le-a anexat în urmă cu aproximativ o lună, Dmitri Medvedev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că autoritățile de la Kiev nu vor mai avea probleme cu energia dacă vor renunța la teritoriile ocupate. Moscova a declanșat o serie de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, în condițiile în care se confruntă cu o serie de eșecuri pe front.

Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține, într-o declarație preluată de The Moscow Times, că aceasta este soluția.

În opinia sa, încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa „nu vor asigura stabilitatea dorită”. Acest lucru va duce la creşterea preţului energiei în Europa, a transmis Medvedev într-o postare pe Telegram. El a făcut aceste afirmații în contextul bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene din ultima vreme.

„Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerinţelor Rusiei în cadrul «operaţiunii militare speciale» şi rezultatele ei, reflectate în Constituţia noastră. Şi atunci se va rezolva şi problema curentului”, susţine Medvedev în postarea sa.

La Kiev, propunerea lui Dmitri Medvedev a fost considerată drept o recunoaştere din partea Moscovei că utilizează atacurile asupra infrastructurii energetice pentru şantaj, potrivit Unian.

Ucraina caută energie în Uniunea Europeană

Cu o zi în urmă, traderul de stat ucrainean JSC Energy Company of Ukraine a achiziţionat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia. Această achiziție este necesară pentru a susţine sistemul energetic ucrainean în cazul unui deficit de capacitate de generare.

„Ca urmare a atacurilor cu rachete ruseşti şi a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ”, a explicat directorul general al companiei, Viktor Butenko.

Rusia încearcă să păstreze regiunile anexate

Pe de altă parte, Rusia a anexat regiunile Doneţk, Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (în sud) și încearcă să le păstreze. Nici una dintre regiunile anexate nu sunt controlate pe deplin de armata rusă, notează Moscow Times. Și, mai mult, din momentul anexării, teritoriul ocupat se reduce, dat fiind contraofensiva ucraineană care a forțat trupele ruse să se retragă.

Confruntată cu înfrângeri pe câmpul de luptă, în pericol să piardă teritoriile pe care le-a anexat în război, Rusia a declanșat o campanie de bombardamente menite să distrugă sectorul energetic al Ucrainei. Aproximativ 30% din instalațiile energetice din Ucraina au fost avariate de atacurile cu rachete de croazieră și dronele iraniene, notează Moscow Times.

Potrivit companiei naţionale de energie Ukrenergo, echipamentele reţelei principale a sistemului de distribuţie a energiei electrice în regiunile centrale au fost deteriorate. Consumul de energie a fost restricţionat la Kiev şi în împrejurimi, precum şi în regiunile Cernigov, Cerkasî şi Jitomir.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău