Rusia pierde pe o piață globală: O țară mai mică decât Moldova profită de sancțiunile contra Moscovei

27 Apr. 2023, 07:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Apr. 2023, 07:44 // Actual //  bani.md

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina din 2022, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, iar Rusia a pierdut piața de energie din Europa. Acum, Rolul Rusiei a scăzut în acest domeniu, iar alte state vor beneficia de acest lucru, precum Qatarul, o țară mai mică decât Banatul, și Statele Unite.

Incapacitatea Rusiei de a achiziționa module de lichefiere (care permit transformarea gazului natural în GNL) îi va împiedica ambițiile. Până în 2030, capacitatea globală de GNL va crește cu 50%, până la 671 de milioane de tone anual, iar cota de piață a Rusiei va scădea, potrivit CNBC.

Rolul Rusiei ca actor global în domeniul energiei este pe cale să se diminueze, iar SUA și Qatarul se numără printre numeroasele țări pregătite să-și umple visteria, au declarat analiștii.

„Cota globală de aprovizionare cu GNL a Rusiei va scădea aproape sigur în acest deceniu”, a declarat Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse naturale la firma de consultanță Eurasia Group. El a menționat că rolul său în domeniul gazelor naturale lichefiate se diminuase chiar înainte de invazia Ucrainei de către Moscova de anul trecut.

Sancțiunile occidentale, care au rezultat din atacul vecinului său, au redus și mai mult majoritatea investițiilor străine din sectorul GNL al Rusiei. Incapacitatea Rusiei de a achiziționa module de lichefiere îi va împiedica ambițiile, a declarat directorul SP pentru Asia de Sud și Sud-Est, Zhi Xin Chong.

„În acest deceniu, va fi extrem de dificil pentru Rusia să-și extindă capacitatea de lichefiere, având în vedere sancțiunile largi care au fost impuse țării”, a spus Chong. El a adăugat că capacitatea totală a instalațiilor de GNL din Rusia de a produce gaze naturale va rămâne constantă la 37 de milioane de tone în următorii câțiva ani.

Până în 2030, capacitatea totală globală de GNL va crește cu 50%, până la 671 de milioane de tone pe an – iar ponderea Rusiei din această valoare este de așteptat să scadă la 5% de la actualul 6,7%, susține SP.

În 2021, înainte de invadarea Ucrainei, Rusia era cel mai mare exportator de gaze din lume, precum și al patrulea exportator de GNL după Australia, Qatar și SUA. Și se așteaptă ca aceste țări să umple golul de gaze lăsat de Rusia – alături de altele. „Vom vedea mult mai mult accent pe alte țări precum SUA, Mozambic și Australia”, a spus Chong.

În prima jumătate a anului 2022, SUA au depășit Qatarul și Australia pentru a deveni cel mai mare exportator de GNL din lume, potrivit Energy Information Administration. Până în 2030, Chong se așteaptă ca SUA să ocupe 25% din capacitatea globală de GNL, iar Qatarul să constituie 19%, o țară cu suprafață de numai 11.581 de kilometri pătrați, mai mică decât Banatul.

Henning din Eurasia a citat, de asemenea, SUA și Qatarul ca fiind „principalii beneficiari”, deoarece Rusia se retrage din ecosistemul GNL al lumii. „Noile proiecte și extinderi ale instalațiilor existente în SUA, precum și extinderea masivă North Field a Qatarului au fost accelerate semnificativ, pe măsură ce Europa a intrat pe piața GNL anul trecut”, a spus el.

În afară de SUA și Qatar, Marea Mediterană de Est se află și pe lista sa, deoarece regiunea este bine potrivită din punct de vedere geografic pentru a înlocui gazele rusești către țările din sudul Europei, în special Italia, Grecia și Croația.

„LNG-ul din Africa de Est, inclusiv Mozambic și eventual și Tanzania ar putea beneficia, de asemenea”, a adăugat Henning. Cu toate acestea, el a avertizat că „fereastra de oportunitate este relativ îngustă”, având în vedere eforturile Europei de a reduce consumul total de gaze prin restricțiile viitoare privind utilizarea și investițiile în surse alternative de aprovizionare internă.

Uniunea Europeană a dezvăluit un plan REPowerEU la scurt timp după începerea războiului din Ucraina, cu scopul de a crește ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie la 45% până la sfârșitul deceniului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iul. 2025, 14:03 // Actual //  bani.md

Zinaida Popa, directoarea generală interimară a Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”, spune că are planuri mari vizavi de dezvoltarea instituției pe care o conduce, iar acțiunile de transformare vor demara deja în această vară. Una dintre primele acțiuni va fi control acces pe teritoriul centrului, urmare a solicitării vizitatorilor. Despre aceasta ea a vorbit în cadrul „UNInterviu” de la unimedia.info.

„Noi ca și instituție după fiecare expoziție facem anchete pentru a afla de la vizitatori care sunt necesitățile lor și cum putem crește calitatea serviciilor pe care le prestăm. Și iată în aceste anchete oamenii ne solicită ca să amenajăm control acces pe teritoriul „Moldexpo” și să facem regulă”, spune ea.

Zinaida Popa precizează că „Moldexpo” deține o suprafață foarte mare de teritoriu, iar aici activează mai mulți rezidenți cu diferite activități, în consecință la expoziții e haos cu parcarea.

„Personal am primit feedback de la un prieten precum că nu va mai veni niciodată la „Moldexpo” pentru că este foarte mare haos cu parcarea. În rezultatul acestor nemulțumiri, observații sau doleanțe ale oamenilor – ne dorim și suntem în proces de realizare a unui control acces pe teritoriul „Moldexpo”. Așa va fi regulă. Deja am început lucrările, au fost desenate anumite marcaje. Asta e un prim pas. Urmează deja să instalăm acest control și sperăm că la expoziții va fi cu mult mai bine fluidizat traficul”, a explicat conducătoarea.

Ea afirmă că, scopul nu este tocmai comercial în ceea privește parcarea, ci îmbunătățirea reputației la capitolul prestări servicii.

„Dacă parcarea cu control acces va contribui la un feedback pozitiv, pe care-l solicită oamenii, atunci cu siguranță o vom implementa. În perioada extra sau în perioada intervalelor de timp când nu avem expoziții și oamenii vor să valorifice această zonă, noi putem să creăm această oportunitate contra cost, ca oamenii să valorifice această zonă”, a mai spus directoarea.

 

Mai mult, Zinaida Popa afirmă că are planuri mari față de CIE „Moldexpo”.

„Noi optăm pentru ca oamenii să ducă un mod de viață sănătos și noi vrem să creăm comunități în condițiile în care vrem să avem zonă de distracție, zonă de sport, în general o numim Zonă de recreere și odihnă. Mai mult, o să avem și zona de food corturi, vrem să creăm comunități noi în domeniul expo-gastronomic și vrem și distracții pentru copii”, a mai relatat ea.

Totodată, potrivit spuselor sale, deja în scurt timp, la CIE „Moldexpo” va fi organizat Festivalul Food Street 2025. „Acum suntem în pregătire și sperăm foarte curînd să implementăm ce ne-am propus”, a conchis Zinaida Popa.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO