Rusia reduce fluxul de gaze prin Ucraina către Europa în ultima zi a acordului care expiră

31 Dec. 2024, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Dec. 2024, 13:28 // Actual //  Ursu Victor

Compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce volumul de gaze trimis Europei prin Ucraina marți, în ultima zi înainte de expirarea unui acord care a menținut livrările de gaze pe parcursul aproape trei ani de război. Se preconizează că livrările vor înceta complet pe 1 ianuarie, odată cu expirarea acordului de tranzit pe cinci ani dintre Rusia și Ucraina, ceea ce va marca pierderea aproape completă a controlului Moscovei asupra pieței europene de gaze, potrivit Reuters.

Cumpărătorii rămași ai gazului rusesc, cum ar fi Slovacia, Republica Cehă și Austria, și-au asigurat surse alternative, iar analiștii prevăd un impact minim asupra pieței din oprirea fluxului de gaze rusești. Totuși, acest eveniment are o semnificație geopolitică mult mai mare.

Moscova a pierdut ponderea sa dominantă în furnizarea de gaze către țările Uniunii Europene, în fața rivalilor precum Statele Unite, Qatar și Norvegia, de la invadarea Ucrainei din 2022, care a determinat UE să reducă dependența de gazele rusești. După ce a fost cel mai mare exportator de gaze din lume, Gazprom, companie controlată de stat, a înregistrat pierderi de 7 miliarde de dolari în 2023, prima pierdere anuală din 1999.

Pentru Europa, pierderea gazului rusesc ieftin a contribuit la o încetinire economică majoră, la o creștere a inflației și la o agravare a crizei costului vieții. Deși Europa a găsit rapid surse alternative de energie, pierderea gazului rusesc a agravat îngrijorările pe termen lung privind scăderea competitivității sale globale, în special în ceea ce privește viitorul industrial al Germaniei. Rusia și Uniunea Sovietică au petrecut o jumătate de secol construind o cotă majoră pe piața europeană de gaze, care la apogeu a ajuns la 35%, dar războiul din Ucraina a distrus aproape complet acest business pentru Gazprom.

Majoritatea rutelor de gaze rusești către Europa sunt închise, inclusiv Yamal-Europe prin Belarus și Nord Stream sub Baltica, care a fost distrus în 2022. Țevile din perioada sovietică prin Ucraina aduc gaz din Siberia prin orașul Sudja – acum sub controlul soldaților ucraineni – în regiunea Kursk din Rusia. Acesta trece apoi prin Ucraina către Slovacia, unde se ramifică spre Republica Cehă și Austria. Ucraina renunță la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari în vânzări de gaze către Europa prin Ucraina.

Sfârșitul acordului de tranzit nu se așteaptă să provoace o nouă creștere a prețurilor gazelor în UE, așa cum s-a întâmplat în 2022, având în vedere că volumele rămase sunt relativ mici. Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze prin Ucraina în 2023, doar 8% din fluxurile maxime de gaze rusești către Europa prin diferite rute în 2018-2019.

Gazprom a spus că va trimite marți 37,2 milioane de metri cubi, comparativ cu 42,4 milioane de metri cubi luni. Oprirea furnizărilor prin Ucraina va fi o lovitură majoră pentru Moldova, o țară care a făcut parte din Uniunea Sovietică.

Ungaria va continua să primească gaze rusești din sud, prin conducta TurkStream pe fundul Mării Negre, deși era interesată să păstreze și ruta ucraineană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 16:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 16:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moldovenii din diaspora care revin acasă cu bani cash sau pleacă din Republica Moldova cu valută asupra lor trebuie să fie atenți la noile reguli stricte impuse de autorități. Începând cu 12 iulie 2025, au intrat în vigoare modificările la Legea privind reglementarea valutară, care stabilesc obligații clare cu privire la declararea banilor la frontieră.

Orice persoană care transportă 10.000 de euro sau mai mult (sau echivalentul în altă valută) este obligată să declare suma în scris, completând Declarația valorilor valutare. Pentru sumele mai mici de 10.000 euro, declararea este opțională și se face în baza Declarației vamale a călătorului.

Călătorul trebuie să informeze funcționarul vamal despre intenția de a declara banii, iar acesta va pune la dispoziție formularul corespunzător. Regula se aplică atât la intrarea în țară, cât și la ieșirea din Republica Moldova.

O altă prevedere importantă vizează alegerea culoarului vamal. Culoarul verde poate fi utilizat doar în cazul în care călătorul nu are asupra sa bunuri sau valută care necesită declarare. Culoarul roșu trebuie selectat în mod obligatoriu dacă persoana transportă valută sau alte bunuri care, conform legii, trebuie declarate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA