Rusia reduce fluxul de gaze prin Ucraina către Europa în ultima zi a acordului care expiră

31 Dec. 2024, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Dec. 2024, 13:28 // Actual //  Ursu Victor

Compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce volumul de gaze trimis Europei prin Ucraina marți, în ultima zi înainte de expirarea unui acord care a menținut livrările de gaze pe parcursul aproape trei ani de război. Se preconizează că livrările vor înceta complet pe 1 ianuarie, odată cu expirarea acordului de tranzit pe cinci ani dintre Rusia și Ucraina, ceea ce va marca pierderea aproape completă a controlului Moscovei asupra pieței europene de gaze, potrivit Reuters.

Cumpărătorii rămași ai gazului rusesc, cum ar fi Slovacia, Republica Cehă și Austria, și-au asigurat surse alternative, iar analiștii prevăd un impact minim asupra pieței din oprirea fluxului de gaze rusești. Totuși, acest eveniment are o semnificație geopolitică mult mai mare.

Moscova a pierdut ponderea sa dominantă în furnizarea de gaze către țările Uniunii Europene, în fața rivalilor precum Statele Unite, Qatar și Norvegia, de la invadarea Ucrainei din 2022, care a determinat UE să reducă dependența de gazele rusești. După ce a fost cel mai mare exportator de gaze din lume, Gazprom, companie controlată de stat, a înregistrat pierderi de 7 miliarde de dolari în 2023, prima pierdere anuală din 1999.

Pentru Europa, pierderea gazului rusesc ieftin a contribuit la o încetinire economică majoră, la o creștere a inflației și la o agravare a crizei costului vieții. Deși Europa a găsit rapid surse alternative de energie, pierderea gazului rusesc a agravat îngrijorările pe termen lung privind scăderea competitivității sale globale, în special în ceea ce privește viitorul industrial al Germaniei. Rusia și Uniunea Sovietică au petrecut o jumătate de secol construind o cotă majoră pe piața europeană de gaze, care la apogeu a ajuns la 35%, dar războiul din Ucraina a distrus aproape complet acest business pentru Gazprom.

Majoritatea rutelor de gaze rusești către Europa sunt închise, inclusiv Yamal-Europe prin Belarus și Nord Stream sub Baltica, care a fost distrus în 2022. Țevile din perioada sovietică prin Ucraina aduc gaz din Siberia prin orașul Sudja – acum sub controlul soldaților ucraineni – în regiunea Kursk din Rusia. Acesta trece apoi prin Ucraina către Slovacia, unde se ramifică spre Republica Cehă și Austria. Ucraina renunță la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari în vânzări de gaze către Europa prin Ucraina.

Sfârșitul acordului de tranzit nu se așteaptă să provoace o nouă creștere a prețurilor gazelor în UE, așa cum s-a întâmplat în 2022, având în vedere că volumele rămase sunt relativ mici. Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze prin Ucraina în 2023, doar 8% din fluxurile maxime de gaze rusești către Europa prin diferite rute în 2018-2019.

Gazprom a spus că va trimite marți 37,2 milioane de metri cubi, comparativ cu 42,4 milioane de metri cubi luni. Oprirea furnizărilor prin Ucraina va fi o lovitură majoră pentru Moldova, o țară care a făcut parte din Uniunea Sovietică.

Ungaria va continua să primească gaze rusești din sud, prin conducta TurkStream pe fundul Mării Negre, deși era interesată să păstreze și ruta ucraineană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!