Rusia vinde masiv global combustibili în ciuda sancțiunilor: Metode ilegale de a face tranzacții

18 Oct. 2022, 08:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2022, 08:09 // Actual //  bani.md

În timp ce Rusia se confruntă cu pierderi tot mai mari pe câmpul de luptă, sancțiunile crescânde au creat presiune pe regimul lui Vladimir Putin, de când a început invazia Ucrainei la 24 februarie a acestui an.

Sancțiunile masive asupra sectorului energetic al Moscovei au forțat economia rusă să înlocuiască pierderile de pe piața din Uniunea Europeană, cu vânzări de energie atât legale, cât și ilicite.

În general, Rusia a câștigat aproximativ 158 de miliarde de euro din vânzările globale de combustibili fosili din februarie până la 31 august, iar până la sfârșitul lunii septembrie, numai UE a plătit Rusiei 100 de miliarde de euro, potrivit VOX.

În general, exporturile de țiței prin intermediul navelor de marfă au înregistrat o tendință de scădere în mai, iunie și iulie, China, India și Italia fiind principalele destinații pentru țițeiul rusesc, potrivit datelor companiei de analiză a comerțului cu nave KPLER. În prima jumătate a lunii septembrie, transporturile maritime de țiței rusești au continuat să scadă, cu 314.000 de barili pe zi față de luna precedent.

Livrările de petrol sunt încă relativ stabile pentru Rusia, deoarece națiuni precum China și India au preluat o anumită cantitate din volumul care venea în țările UE, care s-au îndepărtat de petrol, iar Rusia are încă GNL, cărbune și energie nucleară pentru a ajuta economia să rămână pe linia de plutire.

Pentru a face produsele petroliere mai atractive pentru clienți precum India și Indonezia, Rusia a oferit reduceri destul de mari – o medie de 30 de dolari pe baril – față de țițeiul Brent, care a fost, de asemenea, un beneficiu pentru Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh și Cuba.

Țări precum China, India și Turcia se dovedesc parteneri dornici pentru industria rusă de combustibil, Turcia dublând importurile de petrol rusești în acest an.

Chiar și cu conducta Nord Stream 1 scoasă din funcțiune – și eliminând transferurile către China, acum cel mai mare cumpărător de gaze naturale al Rusiei – țările europene importă cantități record de GNL rusesc la prețuri de piață, precum Franța, Spania și Belgia.

India, de asemenea, a devenit un cumpărător important de energie rusească, în special de petrol, deși în anii anteriori a importat rar țiței rusesc. Prețurile scăzute ale țițeiului din Rusia au condus achizițiile din India la un vârf de 950.000 de barili pe zi în iunie, dar creșterile de preț au împins acest volum la aproximativ 477.000 de barili pe zi în septembrie.

Cum evită Rusia sancțiunile?

Rusia a dezvoltat metode ilicite de a evita sancțiunilor. Moscova are mai multe strategii ilicite pentru a se sustrage de la sancțiunile occidentale asupra produselor sale energetice și a sistemului financiar.

În general, cea mai răspândită tehnică de eludare a sancțiunilor este ca întreprinderile rusești sancționate să se ascundă în spatele companiilor-paravan care nu sunt sancționate și/sau să efectueze tranzacții prin țări terțe, care nu au probleme de sancțiuni”, a spus expertul Thomas Firestone de la Stroock & Stroock & Lavan.

Rusia are o mulțime de modele pe care să se bazeze tranzacțiile de transport maritim ilicit: transferurile multiple de la navă la navă, dezactivarea temporară a transponderelor de urmărire a navelor și utilizarea modelelor de navigație obscure.
În plus, navele au ”structuri complexe de proprietate” pentru a ascunde cine le controlează sau, adesea, navighează sub pavilionul țărilor cu respectarea statului de drept, pentru a le ascunde originea. Sau mai multe petroliere rusești expediază fără o destinație raportată.

O altă tactică pe care țările sancționate – acum, inclusiv Rusia – au folosit-o pentru a ascunde originile produselor lor petroliere este de a le amesteca cu petrol din alte țări.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău