Rușii se joacă cu focul la Zaporojie: Planul riscant al Moscovei de a prelua cea mai mare centrală nucleară a Europei

26 Aug. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Rusia a pus la cale o strategie amănunțită pentru a deconecta centrala nucleară de la Zaporojie de la sistemul energetic ucrainean, cu riscul blocării catastrofale a sistemelor de răcire.

În ciuda apelului comunității internaționale pentru demilitarizarea centralei nucleare ucrainene, Moscova nu dă semne că renunță la intenția de a o trece în rețeaua Rusiei. Strategia le-a fost prezentată angajaților uzinei, a declarat Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de egergie atomică, pentru The Guardian.

Acesta a spus că inginerii ruși au întocmit deja un plan pentru funcționarea centralei în cazul unei situații de urgență și se teme că armata rusă țintește acum rețeaua de alimentare pentru a face posibil acest scenariu și a avea un pretext ca să decupleze unitatea de la sistemul ucrainean.

De altfel, centrala nucleară Zaporojie a fost ”total deconectată” joi de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria sa.

Autoritățile ruse de la Zaporojie acuză ucrainenii că au provocat un incendiu cu bombardamente, iar asta a dus la un scurtcircuit care a lăsat fără curent Energodar-ul. Anterior, ucrainenii îi acuzaseră pe ruși de același lucru.

Mașini parcate lângă turbină și reactor, muncitori terorizați

Kotin, care a lucrat la centrala din Zaporojie și o cunoaște bine, spune că există și alte pericole la adresa siguranței acesteia. El a menționat mașinile parcate foarte aproape de hala turbinei care ar îngreuna intervenția pompierilor în cazul izbucnirii unui incendiu.

Surse din centrală i-au spus că înăuntru se află 14 camioane, din care cel puțin șase sunt parcate unul lângă altul.

„În cazul unui incendiu în hala turbinei, n-ai nicio posibilitate să-l stingi sau să atenuezi consecințele, fiindcă pompierii nu pot pătrunde înăuntru, fiecare intrare fiind blocată de camioanele care au fost lăsate acolo”, a explicat el.

Flăcările care s-ar răspândi spre clădirile reactorului ar putea avea consecințe dezastruoase nu doar pentru regiunea învecinată. „Situația e foarte periculoasă nu doar pentru uzină, pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume, fiindcă niciodată nu poți să spui cum va fi vremea și care va fi direcția vântului”, a spus șeful companiei ucrainene de energie atomică.

Alte vehicule militare sunt parcate pe sub pasarelele pe care se sprijină conductele și pe culoarele dintre reactor și complexul turbinei, spune Kotin. Acesta crede că rușii s-au gândit că astfel își protejează vehiculele de atacurile dronelor.

Cel mai mare pericol al trecerii de la o rețea la alta

Kotin a mai spus că există și riscul ca instalațiile să fie lovite de rachete. Unele au căzut la doar câțiva metri de containerele de combustibil. Spre deosebire de reactoare, proiectate pentru a rezista la impactul cu un avion de pasageri, acestea sunt mai vulnerabile la loviturile aeriene. „Probabil că ar rezista la exploziile a două rachete pe un container și apoi va fi spart. De fapt, am avut o rachetă care a venit la doar 10-20 de metri de locul în care sunt containerele”, a spus el.

Trei din cele patru linii de legătură cu sistemul energetic al Ucrainei au fost distruse în timpul luptelor, la fel și două din cele trei linii de rezervă care leagă centrala de o uzină electrică normală.

Planul rușilor de a deconecta definitiv centrala ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, pentru că ar lăsa unitatea dependentă de o singură sursă de electricitate pentru răcirea reactoarelor. „Nu poți să treci de la un sistem la altul imediat, trebuie să închizi totul într-o parte și apoi să începi operațiunea de trecere în cealaltă parte”, a explicat Petro Kotin.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău